qandaΕΡΩΤΗΣΗ:

Γεια σας γιατρέ. Είμαι 31 χρονών, 92 κιλά, 1.82 ύψος και ασχολούμαι με το άθλημα της σωματοδόμησης εδώ και μία δεκαετία.
Διευκρινίζω ότι δεν έχω πάρει ΠΟΤΕ φάρμακα, δεν καπνίζω, δεν πίνω κλπ.
Οι προπονήσεις μου είναι σκληρές με πολλά κιλά.
Το πρόγραμμα μου τα τελευταία 5 χρόνια είναι το ίδιο, σηκώνομαι 6:30 το πρωί κοιμάμαι στις 11 και τα γεύματά μου είναι 7 σταθερά και κατά την διάρκεια της προπόνησης και μετά το πέρας αυτής πίνω αμινοξέα.
Αυτήν την στιγμή είμαι σε περίοδο γράμμωσης με χαμηλό ποσοστό λίπους.
Η δίαιτά μου άρχισε στις 30 Μαρτίου και μετά από 12 εβδομάδες (15 Ιουνίου) σταδιακής μείωσης των θερμίδων, παραμένω σταθερός στα κιλά που είμαι τώρα. Τις τελευταίες 5 εβδομάδες το ημερήσιο μακροθρεπτικό σύνολο είναι:
θερμίδες : 2600-2650, πρωτεΐνη : 240-250 γρ, υδατάνθρακες : 180-185 γρ, λίπη (καλά λιπαρά) : 90-95 γρ. Αρκετό νερό και πολλές φυτικές ίνες (4 μερίδες λαχανικών).
Οι περσινές εξετάσεις αίματος είναι οι παρακάτω με αποχή μίας εβδομάδας από την προπόνηση και χωρίς 12ωρη νηστεία, εκτός της CPK που την έκανα μία μέρα μετά από προπόνηση ποδιών, οπότε δικαιολογείται η αύξησή της.
Σάκχαρο : 81, *Ουρία: 55, Κρεατινίνη: 0.78, Ουρικό οξύ: 4.7, Χοληστερίνη: 158, Tριγλυκερίδια: 82, * SGOT: 71, * SGPT: 125, γ-GT: 32, * CPK :697 (μετά από προπόνηση ποδιών).
Οι φετινές εξετάσεις αίματος είναι οι παρακάτω μετά από αποχή 11 ημερών από την προπόνηση με 12ωρη νηστεία αυτήν την φορά, καταναλώνοντας όμως την ίδια ποσότητα τροφής (βλέπε μακροθρεπτικό σύνολο), όπως όταν γυμναζόμουν.
Όπως βλέπετε η ουρία έχει πέσει σε σχέση με πέρσι, αλλά η κρεατινίνη και οι τρανσαμινάσες ιδίως η γ-GT έχουν αυξηθεί. Η CK έχει μειωθεί (προφανώς λόγω της αποχής αυτήν την φορά).
Μπορείτε να μου πείτε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση στις φετινές εξετάσεις;
Είναι λόγω της σκληρής προπόνησης σε συνδυασμό με την δίαιτα και την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης την περίοδο των 11 ημερών αποχής;
Ουρία: 38, Κρεατινίνη: 1.3, AST (SGOT): 107, ALT (SGPT): 225, γ-GT: 83, CK : 157

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

H τιμή της κρεατινίνης, που είναι στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα, εκτός από την ενυδάτωση επηρεάζεται από νεφροτοξικά NSAID’s (mesulid,voltaren) και κάποια αντιβιοτικά (αμινογλυκοσίδες).
Επίσης και από το φόρτωμα μονουδρικής κρεατίνης (5χ20γρ).
Μια άλλη παράμετρος που αυξάνει την απόλυτη τιμή της, είναι η ποσότητα κόκκινου κρέατος (μοσχάρι) και ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).
Όσο πιο μυώδης είσαι, τόσο περισσότερους μύες διαθέτεις και έτσι έχεις περισσότερη κρεατίνη.
Η κρεατίνη, ως γνωστόν, μεταβολίζεται σε κρεατινίνη και αυξάνει η απόλυτη τιμή της στον ορό αίματος.
Δεδομένου ότι είσαι ψηλός άντρας, αυτό αυξάνει το ΔΜΣ, ιδίως εάν αύξησες τη μυϊκή σου μάζα.
Όσον αφορά τις τρανσαμινάσες, αυτές σαφώς και επηρεάζονται από τη ραβδομυόλυση (CPK>500), όπως και από την ηπατοτοξική παρακεταμόλη (depon, panadol).
H γGT είναι ένα χολοστατικό ένζυμο που αυξάνει στη χολόσταση, μια ενδοηπατική κατάσταση οφειλόμενη σε ηπατική νόσο.
Επίσης η κατάχρηση αιθανόλης οδηγεί σε αύξηση των χολοστατικών ενζύμων γGT, ALP.
Η μέτρηση της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) θα βοηθούσε σημαντικά, καθώς επίσης και της χολερυθρίνης (άμεσης-έμμεσης).
Συνεπώς, για την αύξηση της κρεατίνης είτε θα αυξήθηκε η μυϊκή σου μάζα, σε συνδυασμό με φόρτωμα μονουδρικής κρεατίνης, χρήση NSAID’s και υπερβολική λήψη κόκκινου κρέατος.
Όσο για τις ηπατικές ενδείξεις, μπορεί να ευθύνεται η κατάχρησης παρακεταμόλης, ενώ για τα χολοστατικά σου η κατάχρηση αιθανόλης.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ-ΗΠΑΤΙΚΩΝ-ΧΟΛΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ

Leave a Reply