Το άθλημα της σωματοδόμησης, ή κοινώς Bodybuilding, είναι ίσως το πιο επίπονο και απαιτητικό. Η πειθαρχημένη διατροφή, που κάποιες φορές παίρνει τη μορφή σκληρής δίαιτας, η συστηματική άσκηση, που ενίοτε είναι εξαντλητική, οι θυσίες στην προσωπική ζωή και οι οικονομικές στερήσεις που απαιτούνται, το καθιστούν ένα δύσκολο σπορ.

Ένα σώμα απαιτεί χρόνια εκγύμνασης για να αγγίξει την τελειότητα. Η ποιότητα και η ωριμότητα αποκτάται με το πέρας των χρόνων. Το αγώνισμα της σωματοδόμησης προϋποθέτει μεγάλα ψυχικά αποθέματα, ιδίως την περίοδο της αγωνιστικής προετοιμασίας. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε περιόδους στασιμότητας και πάνω από όλα υπέρμετρη αγάπη και αισιοδοξία. Είναι ένα υποκειμενικό σπορ, όπου δεν κερδίζουν οι επιδόσεις, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα. Η μυικότητα, η συμμετρία, ο διαχωρισμός, η σκηνική παρουσία είναι στοιχεία που αξιολογούνται.

Το Bodybuilding έχει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, αλλά και αρκετούς επικριτές. Είναι ένα αμφιλεγόμενο άθλημα, αλλά άκρως εντυπωσιακό, ένα άθλημα επίδειξης-καλλιστεία μυών. Οι ηράκλειες μορφές των πρωταθλητών, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ίνδαλμα για την ασκούμενη νεολαία και έναυσμα για την επίτευξη των ονείρων τους.

Τα χαρακτηριστικά ενός ταλέντου στη σωματική διάπλαση είναι τα εξής:
1) πληθώρα λευκών-γρήγορων μυϊκών ινών, πλούσιων σε μιτοχόνδρια,
2) φαρδιές κλείδες και στενή λεκάνη με μέτριο ανάστημα και μεγάλες αρθρώσεις,
3) σωματότυπος μεσομορφικός με σχετικά ταχύ μεταβολικό ρυθμό,
4) άτομα φιλόδοξα, φιλότιμα, εργατικά, υπομονετικά και μεθοδικά με επίμονο χαρακτήρα.

Στο άθλημα της σωματοδόμησης μεγαλύτερο ρόλο έχει η γενετική, δηλαδή το ταλέντο με άλλα λόγια. Ο σωματότυπος, το εύρος των κλειδών, η στενή μέση. Σώματα με μικρές αρθρώσεις έχουν καλύτερη αισθητική (Lee Labrada, Flex Wheeler, Dexter Jackson, Darrem Charles), ενώ σώματα με στιβαρό σκελετό αποκτούν μια ρωμαλέα και ηράκλεια μορφή (Reg Park-RIP, Lou Ferrigno, Grec Kovacs-RIP, Nasser El Sonbaty-RIP).

Αμέσως μετά ακολουθεί ο παράγοντας διατροφή και κατόπιν η σκληρή προπόνηση.

Επίσης το όλο περιβάλλον του αθλητή, δηλαδή η ψυχολογία και η παρουσία πόρων, δεδομένου ότι το άθλημα είναι εξαιρετικά δαπανηρό.

Η φαρμακοδιέγερση σίγουρα παίζει αναγκαίο ρόλο, όμως δεν είναι εκείνη που θα ξεχωρίσει τον πρωταθλητή από τον αθλητή. Τα ΑΑΣ σε βοηθούν να φτάσεις τα γενετικά σου όρια, δηλαδή να εξαντλήσεις τις προδιαγραμμένες δυνατότητες σου πιο γρήγορα. Όμως δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες, όσον αφορά τη γενετική σου-ταλέντο, ή τη σκελετική σου δομή. Όλοι μπορούν να δοκιμάσουν ΑΑΣ, άλλα δε μπορούν όλοι να κερδίσουν τον τίτλο του καλύτερου. Η θέληση και η ικανότητα είναι στοιχεία πιο ουσιαστικά και σε πάνε μακριά.

Το ταλέντο είναι αναγκαίο για να πας μπροστά, όχι όμως πανάκεια και αδιαμφισβήτητα δε φτάνει από μόνο του. Οκνηροί αθλητές προικισμένοι, παραμείναν στάσιμοι. Απεναντίας, φιλότιμα και αισιόδοξα άτομα πήγαν πολύ μπροστά και μακρύτερα των προσδοκιών τους με πολύ δουλειά και στέρηση. Κλασικό παράδειγμα αθλητή που δεν τον βοηθούσε ο σκελετός του άλλα έφτασε στην κορυφή, ήταν ο ιταλο-αμερικανός Rich Gaspari με τρεις φορές δεύτερος πίσω από τον μέγιστο Lee Haney και νικητής του πρώτου Arnold Classic τo 1989. Ήταν πρωτοπόρος όταν εμφανίστηκε στη σκηνή το 1987 με γραμμωμένους γλουτούς.

Στο άθλημα της σωματοδόμησης, σημασία δεν έχει αποκλειστικά πόσα κιλά μύες κουβαλάς πάνω σου, αλλά πως αυτά είναι κατανεμημένα. Το σχήμα σκελετού, ο σωματότυπος, η σκληράδα, ο διαχωρισμός. Όπως λένε και οι αμερικανοί, «δε μετρά πόσο μεγάλος είναι ο σκύλος, αλλά πόσο δυνατά δαγκώνει.» Η αισθητική και η συμμετρία είναι έννοιες που πρέπει να παραμένουν ανεξαρτήτως μυϊκής προόδου και ανάπτυξης. Η σωματοδόμηση είναι συνυφασμένη με την ποιότητα και ομορφιά.

Στο bodybuilding πρέπει να έχεις υπομονή, ώστε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να έχεις ωριμάσει σωματικά, αλλά και ψυχικά. Εξάλλου η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια νύχτα. Όλα θέλουν το χρόνο τους και όσο περνούν τα χρόνια, ένα κορμί εξελίσσεται, βελτιώνεται σε ποιότητα και λεπτομέρειες.

Εκεί είναι το μυστικό και το κλειδί της υπόθεσης, όταν ένας μικρότερος σε όγκο διαγωνιζόμενος κερδίσει αθλητές με μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Ο Shawn Ray ζύγιζε μόλις 95 κιλά με 1.70m ύψος, αλλά κέρδισε αθλητές 20 κιλά βαρύτερους. Είναι αυτό που είπε κάποτε ο Λιβανέζος Samir Bannout, νικητής του Μr.Olympia 1983, ”mass with class”. Ήταν ο πρώτος που έφερε στη σκηνή τον όρο υπερ-γράμμωση, με την πιο κομμένη κάτω πλάτη και το χαρακτηριστικό έλατο – ”christmas tree”.

Βέβαια όπως είπε ο μέγιστος βρετανός Dorian Yates, έξι φορές Mr.Οlympia (1992-1997), το bodybuilding δεν είναι fitness και το μέγεθος μετρά, αλλά φυσικά εννοείται ότι πρέπει να συνδυάζεται με συμμετρία-αισθητική, γράμμωση-διαχωρισμό.

Το μυαλό είναι ο δυνατότερος μυς και κοντρολάρει το σώμα, δήλωσε ο Mr.Universe και επτά φορές Mr.Olympia (1970-1975, 1980) αυστριακός Arnold Schwarzenneger. Όλα είναι στο μυαλό και τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει προγραμματισμός-οργάνωση, ισχυρή θέληση-πείσμα και ένα όραμα-ιδανικό.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ

Leave a Reply