harmΣτο αγώνισμα της σωματοδόμησης για να έχεις διάρκεια, πρέπει πέρα από οικονομική άνεση-εύρεση πόρων, να έχεις και υγεία. Και αυτό δεν αντανακλά μόνο στις μυοσκελετικές αλλοιώσεις και τραυματισμούς, αλλά και στην άρτια λειτουργικότητα των εσωτερικών οργάνων και πρόληψη αυτών.

Αυτό συνεπάγεται άμεσα τον σωστό τρόπο ζωής, αποχής από βλαβερές συνήθειες και χρήση της κοινής λογικής. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος μέσα σε θεραπεία να κάνει χρήση ναρκωτικών, που διεγείρουν και στρεσάρουν την λειτουργία της καρδιάς, ούτε να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά μαστιγώνοντας περαιτέρω το επιβαρυμένο ήπαρ του. Όπως επίσης να μην προσέχει τη διατροφή του, ή να απέχει από καθημερινή αεροβική δραστηριότητα, αλλά και supplementation καρδιο και ηπατο προστασίας.

Όμως και κάποιος ο οποίος είναι νοσηλευμένος, ή κάτω από ιατρική παρακολούθηση, θα πρέπει να ακούει πιστά τις οδηγίες των γιατρών του και να μην παίρνει αυθαίρετες παρορμητικές πρωτοβουλίες.

Η κοινή λογική υπαγορεύει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, που σημαίνει πως πρέπει να μην αυτοκτονούμε – με απλά λόγια.

Η σωματική διάπλαση είναι εντυπωσιακή, αλλά και δίκοπο μαχαίρι όταν δε συμβαδίζει με τις επιταγές της φειδούς, του μέτρου, της σύνεσης και της πρόληψης. Δεν φταίνε τα φάρμακα εάν τα πάρεις όλα μαζί, ή εάν κανείς εγκληματικούς συνδυασμούς καταχρήσεων, ή ακόμη εάν θεωρείς τους γιατρούς μίασμα στην υπηρεσία της υγείας και του όρκου του Ιπποκράτη.

«Μηδέν προ του τέλους μακάριζε».

Το αντιφατικό και οξύμωρο με τη χρήση φαρμακοδιέγερσης είναι ότι φτιάχνεις την εξωτερική σου εμφάνιση, ενώ χαλάς την υγεία σου. Αντιθέτως, όταν σταματήσεις τη χρήση φαρμάκων χαλάει το σώμα σου, αλλά βελτιώνεται η υγεία σου.

Η χρυσή τομή και η πρόληψη σε συνδυασμό με φειδώ, σύνεση, μέτρο και λογική εξασφαλίζουν τη διάρκεια, χωρίς όμως να ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι, αφού στην ιατρική τίποτε δεν είναι απόλυτο, αλλά όλα αποτελούν στατιστικές.

Κάθε ιατρός είναι υποχρεωμένος να λέει στους ασθενείς του το σωστό, όσον αφορά την πρόληψη της υγείας. Το ότι οι ίδιοι δεν το ακολουθούν, οφείλεται στην ανθρώπινη υπόσταση με τα πάθη και τις αδυναμίες της. Άλλο πράγμα η ιατρική ιδιότητα και ο όρκος στον Ιπποκράτη και άλλο η προσωπική επιλογή. Έτσι λοιπόν ο πνευμονολόγος θα καπνίζει, ο καρδιολόγος θα τρώει κορεσμένα λιπαρά, ο διαβητολόγος θα κάνει καθιστική ζωή, ο παθολόγος θα πίνει αλκοόλ και ο αθλητίατρος θα κάνει χρήση ΑΑΣ. Με τη διαφορά όμως ότι το «βίτσιο» του τελευταίου έχει και τις θετικές επιδράσεις του. Και στην τελική ανάλυση, «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν…»

harm

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Lancet 2010; 376: 1558–65: Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis, by David J Nutt, Leslie A King, Lawrence D Phillips, on behalf of the Independent Scientific Committee on Drugs

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Leave a Reply