Στο αγώνισμα της σωματικής διάπλασης, υπάρχει το γνωστό τρίπτυχο που απαιτείται για να χτίσουμε το σώμα μας.
Συγχρόνως υπάρχουν και άλλες δυο παράμετροι, η γενετική και η οικονομική δυνατότητα που έχει ο αθλητής, που επίσης διαμορφώνουν πολλά και είναι σταθερές αμετάβλητες. Όσον αφορά όμως την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει κάθε αθλητής-πρωταθλητής-επαγγελματίας, είναι υποτιμημένη στην έννοια της προπονητικής-ασκησεολογίας.

Η σημασία της δίαιτας είναι λίγο πολύ γνωστή.

Πρέπει να κάνεις στερητικές δίαιτες, υποθερμιδικές και χαμηλών υδατανθράκων για να διακριθείς. Η έννοια της διατροφής είναι για φάση συντήρησης και ανάπτυξης. Μυστικά διατροφής υπάρχουν και η διατροφολογία ανάγεται σε επιστήμη που συνδυάζει βιοχημεία και φυσιολογία. Όμως η στρατηγική είναι δεδομένη και ουδείς κέρδισε αγώνα χορτάτος χωρίς χαραγμένο πρόσωπο από την πείνα.

Η σημασία όμως της προπονητικής-ασκησεολογίας είναι παρερμηνευμένη και παρεξηγημένη. Το πως γυμνάζομαι έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του σώματος και τη μυϊκή ωριμότητα. Υπάρχουν γνωστοί Olympians που κάνουν κάκιστη τεχνική και εκτέλεση. Αν αυτό όμως ισχύει και εκτός βίντεο-γιατί τα βίντεο ίσως εξυπηρετούν και σκοπιμότητες- έχω την πεποίθηση πως θα ήταν πολύ καλύτεροι, εάν είχαν άρτια εκτέλεση και αυστηρή τεχνική. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως ο Dorian Yates απέκτησε αυτή την απίστευτη σκληράδα και πυκνότητα, δίχως την πρωτοποριακή προπόνηση heavy duty του Μike Mentzer (RIP).

Tα φάρμακα έως ένα βαθμό είναι γνωστά και η τεχνογνωσία τους συγκεκριμένη.

Είμαι όμως βέβαιος, πως ένας πιο τεμπέλης και λιγότερο τελειομανής αθλητής θα υστερεί σε συγκεκριμένα σημεία έναντι άλλων.

Και ας μην τα ρίχνουμε όλα στην εύκολη λύση του φαρμάκου και της γενετικής υπεροχής. Η καραμέλα αυτή είναι για τους φυγόπονους και όσους ψάχνουν για δικαιολογίες της αποτυχίας τους.

Σε όλα τα αθλήματα εάν δε ματώσεις από τη σκληρή δουλειά, δε θα πας μπροστά.

Πολλοί Έλληνες πρωταθλητές παρακολουθούσαν τις υποδειγματικές προπονήσεις ξένων πρωταθλητών όταν έρχονταν στη χώρα μας, οι οποίες ήταν για σεμινάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μαζί με το διατροφολόγο τους, προσλαμβάνουν και έναν προπονητή, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα έμπειροι.

Η έννοια της γενετικής υπεροχής γίνεται αντιληπτή όταν εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας σε θέμα προπόνησης και διατροφής, μαζί με φαρμακοδιέγερση και ακόμη υστερούμε.

Εκεί βλέπουμε μονάχα ότι δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στη φύση μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Chris Cormier,νικητής του Arnold Schwarzenegger Classic και τρίτος στο Μr.Olympia, έκανε εμετό όταν προπονήθηκε στα πόδια με το βρετανό πολυνίκη του θεσμού.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ BODYBUILDING

Leave a Reply

%d bloggers like this: