humaΕίναι ένα πολυπεπτίδιο αποτελούμενο από εκατοντάδες αμινοξέα (191). Παράγεται σε νηπιακή και εφηβική ηλικία από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Κατασκευάζεται στο εργαστήριο (συνθετική μορφή) μέσω ανασυνδυασμένου DNA από το e.Coli. Μέχρι τo 1985 όσοι έκαναν χρήση της, έπρεπε να κάνουν χρήση της ανθρώπινης μορφής της από πτώματα ανθρώπων, ή χιμπατζήδων με τον κίνδυνο μετάδοσης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (Creutzfeldt Jakob).

Παράγοντες που προωθούν την έκκριση της είναι η νηστεία (χαμηλή ινσουλίνη-υψηλή γλουκαγόνη), η L-αργινίνη, η L-ορνιθίνη, η λυσίνη, η κλονιδίνη, η L-Dopa, οι βασικές ασκήσεις, όπως άρση θανάτου και σκουώτ και ο βραδινός ύπνος 11μμ-8πμ.

Η σωματοτροπίνη δρα συνεργικά με την τεστοστερόνη, τη θυροξίνη και την υψηλή θερμιδικά διατροφή, ενώ τα οιστρογόνα επιβραδύνουν τη δράση της.

Τα κύτταρα που συνθέτουν τα 191 αμινοξέα ενεργοποιούνται από την GHRH, αλλά και από τα πεπτίδια που χρησιμοποιούνται διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια.

Η σερμορελίνη είναι ένα από αυτά που αποτελείται από μια αλληλουχία 29 αμινοξέων, ενώ η σωματομεδίνη C είναι ο αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης (Igf-1) αποτελεί ένα πεπτίδιο 70 αμινοξέων που ανταγωνίζεται την έκκριση της σωματοτροπίνης και δρα αντιθέτως στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών.
Από την άλλη πλευρά, η σωματοστατίνη (GHRIH) είναι ο ανασταλτικός παράγοντας-πεπτίδιο της έκκρισης σωματοτροπίνης, αναστέλλοντας ουσιαστικά την έκκριση της GHRH. Έχει την ιδιότητα να αναγεννά όλα τα σωματικά κύτταρα, πλην των νευρώνων του εγκεφάλου και του οφθαλμού. Τα δυο αυτά όργανα είναι σε κλειστές κοιλότητες που καθιστούν αδύνατη τη διόγκωση τους. Όλα όμως τα σπλάχνα του σώματος, συμπεριλαμβανόμενων και των μαλακών μορίων (χείλη, αυτιά, γλώσσα, ούλα) υπερτρέφονται εξαιτίας της ανάπλασης-υπερπλασίας των κύτταρων. Το δέρμα επίσης χοντραίνει, κάνοντας την επιδερμίδα παχύτερη. Αυτό βοηθά εξαιρετικά στη γέννηση νέων μυϊκών ινών, οι οποίες παραμένουν μόνιμες, τη χαρακτηριστική υπερπλασία. Οι τένοντες, σύνδεσμοι, αρθρικοί θύλακοι, χόνδροι ανανεώνονται μέσω της σύνθεσης κολλαγόνου συνδετικού ιστού και επιβραδύνεται η εκφύλιση τους λόγω φθοράς από τη χρόνια καταπόνηση (σωματομεδίνη C, Igf-1, αυξητικός παράγων ινσουλίνης). Η καρδιά διογκώνεται, τα καρδιακά τοιχώματα παχαίνουν, το στομάχι μεγαλώνει, όπως το λεπτό και το παχύ έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που η κατάχρηση της δημιουργεί τη χαρακτηριστική προπέτεια της κοιλιάς.

Τα τεράστια οφέλη της είναι η αντι-γήρανση σε χαμηλές δόσεις με την αναγεννητική της δράση σε όλους τους ιστούς (2 i.u ημερησίως), αλλά και η κινητοποίηση του λίπους στη διπλάσια ποσότητα (4 i.u.).

Σε δόσεις 8-16 i.u. είναι εξαιρετική για μυϊκή υπερτροφία, αλλά όχι υπερπλαστικά φαινόμενα (στο μυϊκό ιστό τουλάχιστον).
Συμβάλει στη θετική ισορροπία αζώτου με την είσοδο των αμινοξέων στο μυϊκό κύτταρο, ενώ έχει αντίθετη δράση από την ινσουλίνη, απελευθερώνοντας γλυκόζη στο αίμα, όπως και ελεύθερα λιπαρά οξέα, συμβάλλοντας στη λιπόλυση του υποδόριου ιστού, κάτι που ανταγωνίζεται τη δράση της ινσουλίνης.

Οι αναβολικές της ιδιότητες οφείλονται στην αύξηση του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα IGF1-σωματομεδίνης.
Αυτό συνοδεύεται από ιστικό οίδημα (για παράδειγμα, τενόντια έλυτρα και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
Οι μεγάλες δόσεις αυξητικής ορμόνης οδηγούν σε κατακράτηση ύδατος και διότι αυξάνεται η δράση του ενζύμου αρωματάση.
Ως γνωστόν, τα οιστρογόνα αποτελούν έναν εκ των παραγόντων για την απελευθέρωση ενδογενούς αυξητικής ορμόνης από την αδενουπόφυση.

Οι αναγραφόμενες δόσεις ανά kg σωματικού βάρους αφορούν αποκλειστικά και μονό νεαρά παιδιά με υποφυσεογενή νανισμό. Στο κουτί επάνω αναγράφονται οι ποσότητες σε mg. Η αντιστοιχία από mg σε διεθνείς μονάδες (i.u) έχει αναλογία 1/3.

Επομένως 12mg φαρμακευτικής σωματοτροπίνης ουσιαστικά είναι 36 iu.

Οι κορυφαίες φαρμακευτικές αυξητικές ορμόνες είναι οι Saizen, Genotropin, Norditropin, Humatrope. Με την αυξητική ορμόνη μπορεί κάποιος να γραμμώνει με περισσότερες θερμίδες.

Συνδυάζεται άριστα με τεστοστερόνη, αναβολικά στεροειδή και ινσουλίνη.

Δεδομένου ότι ο χρόνος ημισείας ζωής της είναι μερικές ώρες, καλό θα ήταν να γίνεται χορήγηση της δυο φορές τη μέρα, μια με την πρωινή έγερση και η άλλη μετά την προπόνηση.
Ιδανικότερη ώρα χρήσης της όταν έχουμε άδειο στομάχι με αίσθημα πείνας (χαμηλή ινσουλίνη-υψηλή γλουκαγόνη).

Ουσιαστικά όταν τη χρησιμοποιούμε χορτάτοι, παρεμποδίζουμε το ορμονικό περιβάλλον έκκρισης της. Το ίδιο συμβαίνει όταν χορηγείται πριν το ύπνο, διότι σαμποτάρουμε τη φυσική έκκριση της στο στάδιο REM. Η φυσική αυξητική θέλει πείνα για να βγει και όχι υδατάνθρακα. Και φυσικά όχι ταυτόχρονα ινσουλίνη, αλλά να περάσει ένα διάστημα, γιατί διαφορετικά η παρουσία υδατάνθρακα με την ινσουλίνη θα την εξουδετερώσει.
Αυτό είναι εφικτό με το πρωινό γεύμα. Κάθε 12 ώρες τα επίπεδα της βρίσκονται και πάλι στο ναδίρ.

Στην περίπτωση που κάνουμε χρήση της μια φορά ημερησίως, αυτό βοηθά τον αναβολισμό περισσότερο, ενώ η διαιρούμενη δόση ενισχύει τη λιπόλυση.

Η υποδόρια χρήση της παρατείνει το χρόνο ημισείας ζωής της κατά μια ώρα σε σχέση με την ενδομυϊκή που απορροφάται αμεσότερα.

Επειδή έχει την τάση να ελαττώνει τη φυσική παραγωγή θυροξίνης, καλό θα είναι να χορηγείται η ελάχιστη δόση T3 (25 μg τριωδοθυρονίνης) για όσο διάστημα γίνεται η θεραπεία.

Είναι καλό να γίνεται μέτρηση των επίπεδων της στο αίμα (μέσω του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης Igf-1,σωματομεδίνη C) κάθε 15 μέρες, προκειμένου να διαμορφώνεται αναλόγως η δοσολογία.

ΣΩΜΑΤΟΤΡΟΠΙΝΗ

Leave a Reply