testosteroneΕίναι το βασικό ανδρογόνο, η ορμόνη που διαχωρίζει τα παιδιά από τους άντρες. Παρασκευάστηκε πριν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο (1935) και έγινε εκτεταμένη χρήση της από τους Ναζί. Παράγεται στην εφηβεία από τα κύτταρα Leydig των όρχεων και είναι υπεύθυνη για τα ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την αύξηση του μεγέθους των όρχεων, το βράγχος φωνής, την υπερτρίχωση, την αλωπεκία, την επιθετικότητα, την αύξηση της λίμπιντο.

Τα οφέλη της στο μυϊκό σύστημα δημιουργούνται από την υπερτροφία που προκαλεί, μέσω κατακράτησης νερού και ηλεκτρολυτών. Η τεστοστερόνη δεν είναι μόνο αναβολική, αλλά προσδίδει τη σκληράδα στο σώμα, την επιθετικότητα στην προπόνηση και σε συνδυασμό με αλλά αναβολικά (ενέσιμα και μη) έχει τα θετικά οφέλη μια θεραπείας. Η τεστοστερόνη έχει ισορροπημένη αναλογία ανδρογονικού και αναβολικού χαρακτήρα 1:1 και γι αυτό χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης των υπόλοιπων ΑΑΣ.

Η χορήγηση τεστοστερόνης αποτελεί το 50% μιας αγωγής, διότι είναι η βάση για έναν ικανοποιητικό άξονα (έστω και πλασματικό-εξωγενή). Αυξάνει την ικανότητα πρωτεινοσύνθεσης, μέσω της μεγαλύτερης αφομοίωσης ζωικού λευκώματος (θετική ισορροπία αζώτου). Επίσης ελαττώνει το κοιλιακό λίπος, όπως όλα τα ανδρογόνα εξάλλου. Αυξάνει την παραγωγή της σωματομεδίνης C, του πεπτιδίου IGF1 από το ήπαρ, δηλαδή τον αυξητικό παράγοντα της ινσουλίνης (ομοίως με την αυξητική ορμόνη HGH). Όμως το μειονέκτημα της σε σχέση με την αυξητική ορμόνη είναι ότι δεν ενισχύει τους τένοντες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αποκολλήσεις και ρήξεις τενόντων. Δεδομένου ότι όλα τα ΑΑΣ έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα γλυκοκορτικοειδή, εκ των οποίων η κυριότερη εκπρόσωπος είναι η κορτιζόνη, δημιουργούν αναβολικό περιβάλλον. Όμως η παρουσία των γλυκοκορτικοειδών και της κορτιζόνης κατ’επέκταση, έχει θετικά αποτελέσματα στις φλεγμονές του μυοσκελετικού συστήματος.

Η τεστοστερόνη είναι από τα πιο ασφαλή ενέσιμα ΑΑΣ, και αυτό διότι είναι μια ουσία αυθεντική που παράγει ο οργανισμός και όχι παράγωγο της όπως όλα τα άλλα στεροειδή. Δεν είναι ηπατοτοξική, αλλά έχει αρνητική επίδραση σε χρόνια δόση στον αθηρωματικό δείκτη και το κλάσμα HDL/LDL.

Επίσης η χρόνια κατάχρηση της προκαλεί πάχυνση του καρδιακού μυ-μυοκαρδίου(αριστερή κοιλία-μεσοκοιλιακό διάφραγμα), δεδομένου ότι 1) έχει υποδοχείς ανδρογόνων και 2) έχει και γραμμωτές-σκελετικές ίνες. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην καρδιακή της λειτουργία-συσταλτικότητα.

Επίσης αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και το δέρμα μυρίζει εντονότερα, αλλά είναι πιο ελαστικό, ενώ οι όρχεις μικραίνουν εξαιτίας παύσης της ενδογενούς παραγωγής τεστοστερόνης από τα Leydig κύτταρα.

Μπορεί να προκαλέσει ψυχώσεις και μανιακή συμπεριφορά σε χρόνια κατάχρηση της. Όπως όλα τα ανδρογόνα (και κάποια αναβολικά) έχει θετική επίδραση στο μυελό των οστών, αλλά και την παραγωγή ΕΠΟ από τους νεφρούς, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυερυθραιμίας και αύξηση του αιματοκρίτη. Η συνέπεια αυτού είναι μεγαλύτερο ιξώδες αίματος και κίνδυνος αποφρακτικού εγκεφαλικού, αλλά και αρτηριακής υπέρτασης-αρτηριοσκλήρυνσης.

Ένα άλλο θέμα είναι η υπερτροφία του προστάτη που είναι χαρακτηριστική μετά την ηλικία των 40 ετών και αυτό λόγω της παραγωγής διυδροτεστοστερόνης (DHT) μέσω του ενζύμου 5 Alpha Reductase. Επίσης και άλλα αισθητικά θέματα,όπως την υπερβολική υπερτρίχωση στην πλάτη καθώς επίσης και την χαρακτηριστική ανδρική αλωπεκία.

Η τεστοστερόνη μεταβολίζεται σε βήτα οιστραδιόλη (Ε2) μέσω ενός ενζύμου της αρωματάσης.Το υποδόριο και ο μαζικός αδένας είναι οι ιστοί που αφορούν περισσότερο όσους κάνουν χρήση της.Η χορήγηση τεστοστερόνης σε άνδρες άνω των 40, έχει αποδεδειχθεί μείζον αντικαταθλιπτικό και συμβάλλει στην αντιγήρανση με τη διατήρηση του μυϊκού συστήματος, το πιο ελαστικό δέρμα, την καλύτερη γενετήσια ορμή-libido και την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Η ορμονική αποκατάσταση με τεστοστερόνη (TRT) στην ηλικία αυτή, έχει θετικές επιδράσεις στην ελάττωση του κοιλιακού λίπους και στην αντίσταση της ινσουλίνης.

Αυτό διαπιστώνεται από άντρες με έλλειψη φυσικής παραγωγής ενδογενούς τεστοστερόνης, που πάσχουν από τη λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση. Η αύξηση του κοιλιακού λίπους προάγει τη δημιουργία του μεταβολικού συνδρόμου, όπως επίσης και η αντίσταση στην ινσουλίνη προάγει τη δημιουργία λιπογένεσης (προδιαθεσικός παράγοντας σακχαρώδη διαβήτη τύπου IΙ, μη ινσουλινο-εξαρτώμενου).

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ (Testosterone)

Leave a Reply

%d bloggers like this: