gtoul_ygeiaH υγεiα εiναι το σημαντικότερο αγαθό, γιατί μόνο εάν έχεις αυτήν, μπορείς να αποκτήσεις όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Την υγεία τη θεωρούμε δεδομένη, όμως καταλαβαίνουμε την αξία της, μόνο όταν τη χάσουμε.

Ως γιατρός ξέρω ότι η πρόληψη με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο (τρόπος διαβίωσης, εξετάσεις) εξασφαλίζουν μια μακροβιότητα. Όμως στην ιατρική μου καριέρα διαπίστωσα πως τίποτε δεν είναι απόλυτο και πάντοτε υπάρχουν ανεξήγητες παθογένειες.

Η καλή υγεία στην Τρίτη ηλικία, εξασφαλίζει μια ποιότητα ζωής και ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Το να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ένας ηλικιωμένος, του προσδίδει αξιοπρέπεια.

Εάν ξέραμε ότι οι τυχόν κακές μας συνήθειες θα μας στοίχιζαν κάποτε, είμαι βέβαιος ότι θα τις κόβαμε. Όλοι στο κρεβάτι του πόνου δείχνουν να μετανιώνουν και να φοβούνται το θάνατο.

Η υγεία είναι ένα ακριβό αγαθό στις μέρες μας. Εάν δε διαθέτεις οικονομική δυνατότητα, ή τις κατάλληλες γνωριμίες, το σύστημα σε πετά αυτόματα. Είναι προτιμότερο μερικοί άνθρωποι να φεύγουν ακαριαία, προκειμένου να μην βασανίζονται, αναγκάζοντας τους οικείους τους να τους εξυπηρετούν.

Με την υγεία μπορείς και εκπληρώνεις τα όνειρά σου, τους στόχους σου. Ακόμη και από την αθλητική μου καριέρα, διαπίστωσα πως μόνο χωρίς τραυματισμούς, ή θέματα άλλα μπόρεσα και διέπρεψα.

Μακάρι τα νοσοκομεία να ήταν άδεια και οι γιατροί να έπρεπε να ήταν αχρείαστοι. Όμως ο σημερινός άνθρωπος ξοδεύει πολύτιμο χρόνο της ζωής του για να κάνει περιουσία και ύστερα ξοδεύει την περιουσία του για να επανορθώσει την υγεία του.

Ο μέγας Ιπποκράτης είπε ότι όσα δε θεραπεύει το φαρμάκι, τα θεραπεύει ο σίδηρος, εννοώντας το νυστέρι-χειρουργική.

Ο μέγας των αποστόλων Παύλος, έλεγε κάνετε χρήση ιατρού.

Θλίβομαι όταν συνάδελφοι μου στο βωμό του κέρδους, εκμεταλλεύονται τον πόνο και τις ελπίδες πονεμένων ανθρώπων.

Προσωπικά ως γιατρός είμαι κατά της ευθανασίας. Πιστεύω ότι η ιδία η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο και θα πρέπει να τη ζήσουμε έως το τέλος της. Αλλά και ως χριστιανός διαφωνώ σε κάθε σκόπιμη διακοπή της ζωής, ακόμη και σε αυτόβουλη ευθανασία, η οποία είναι σα μια νόμιμη αυτοκτονία με εντολέα τον ίδιο τον ασθενή.

Στην Αμερική υπήρξε το θέμα του Dr.Kevorkian που σκότωσε νόμιμα με την άδεια των ανίατων ασθενών πάνω από εκατό άτομα. Φυσικά ο ίδιος καταδικάστηκε από το νομικό σύστημα των Η.Π.Α.

Η υγεία στην αρχαία Σπάρτη και στο τρίτο ράιχ ήταν ένα υπέρτατο προσόν. Ως γνωστόν τα φιλάσθενα αγόρια ρίχνονταν στον Καιάδα, ενώ τα ελαττωματικά παιδιά της Γερμανίας κατέληγαν στους θαλάμους αερίων.

Μακάρι να μην υπήρχαν αρρώστιες. Μόνο έτσι ο θάνατος θα είχε νικηθεί. Αλλά μέσω των ασθενειών, μάθαμε να τις καταπολεμούμε και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής.

 

Γεώργιος Ν.Τουλιάτος,MD, Βιοπαθολόγος

 

Leave a Reply