efedrinΔίνεται σε ρινική καταρροή (συνάχι) και ανήκει στα συμπαθητικομιμητικά με αδρενεργική δράση. Έχει την ιδιότητα τα προκαλεί αγγειοσύσπαση και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μέσω της παραγωγής αδρεναλίνης-επινεφρίνης. Έχει παραπλήσιες επιδράσεις με την κλενβουτερόλη.

Σε συνδυασμό με καφεΐνη και ασπιρίνη-σαλικυλικό οξύ που δρουν συνεργικά ως καταλύτες (ECA STACK-25mg efedrine, 250mg caffeine, 300mg aspirin) ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, όπου σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί υπερπυρεξία ή δεκατική πυρετική κίνηση και μειώνει το αίσθημα της κούρασης και του σωματικού πόνου-ανάλογη της αμφεταμίνης.

Προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μια υπερδιέγερση που ενδέχεται σε παρατεταμένη χορήγηση να εξελιχθεί σε υπομανία και αϋπνία. Οι κόρες των ματιών βρίσκονται σε μύση, ενδέχεται να προκαλέσει ρίγος.

Η χρήση της ενδείκνυται πριν την προπόνηση για μεγιστοποίηση της έντασης, αλλά και λιποδιάλυση.
Η κορύφωση της δράσης της γίνεται μέσα σε μια ώρα από τη χρήση της.

Είναι πολύ χρήσιμη σε περιόδους δίαιτας, λόγω της ανορεξίας που προκαλεί.

Η εφεδρίνη έχει αρνητική επίπτωση στη στύση, δεδομένου ότι προκαλεί αγγειοσύσπαση στα σηραγγώδη σώματα του πέους, όπως και η κοκαΐνη εξάλλου.

Επίσης ενδέχεται να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό πόνο στο περίνεο, κάτι που υποδηλώνει ερεθισμό του προστατικού αδένα.

Τέλος, η χρήση ECA stack προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που είναι μια σοβαρή αντένδειξη για υπερτασικούς ασθενείς.

ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ ΕΦΕΔΡΙΝΗ (Ephedrine HCL)

Leave a Reply