aimosfaireiaΗ τιμή του αιματοκρίτη (Ηtc) επηρεάζεται και από την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού.

Σε περίπτωση αφυδάτωσης (χρήση διουρητικών από το χρήστη, παρατεταμένη άσκηση χωρίς αναπλήρωση των απωλειών) παρατηρείται αιμοσυμπήκνωση και πλασματική αύξηση αυτού.

Αντιστρόφως, σε υπερυδάτωση (περίοδος απογλυκογόνωσης ) παρατηρείται η λεγόμενη αιμο-αραίωση.

Προκειμένου να αποκλείσουμε μια πλασματική αλλοίωση του αιματοκρίτη σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να υπολογίσουμε τα εξής.

Σε φυσιολογικά ενυδατωμένο οργανισμό, η τιμή της αιμοσφαιρίνης (Hgb) θα πρέπει να ισούται με το 1/3 του αιματοκρίτη.
Yπάρχει ένδειξη αφυδάτωσης-αιμοσυμπήκνωσης , όταν ο Htc αυξάνει και αντίστροφα υπάρχει υπερενυδάτωση-αιμοαραίωση, όταν ο Htc ελαττώνεται.

Αυτό εργαστηριακά επιβεβαιώνεται με τη μέτρηση της ουρίας ορού.

Επίσης η υπερενυδάτωση (περίοδος απογλυκογόνωσης) οδηγεί σε υπόταση μέσω υπογκαιμίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τη δηλητηρίαση με νερό, που οδηγεί σε εγκεφαλικό οίδημα με συμπτώματα κεφαλαλγίας, σύγχυσης και λήθαργου.

Το κάπνισμα, πέρα από τις βλαβερές συνέπειες στο αναπνευστικό του αθλητή, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το ινωδογόνο, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων στα αγγεία, οδηγώντας σε αύξηση της γλοιότητας του αίματος με κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης.

Το κάπνισμα επίσης αυξάνει την τιμή του αιματοκρίτη με άλλο μηχανισμό, διαμέσου υποξαιμίας λόγω παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και έκκριση ς ερυθροποιητίνης από το νεφρικό παρέγχυμα.

Όσοι είναι χρήστες ΑΑΣ και καπνίζουν σαμποτάρουν τον εαυτό τους στη σωματική διάπλαση μέσω μειωμένης καρδιοαναπνευστικής απόδοσης, αλλά και οξυγόνωσης των μυών τους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο αιματοκρίτης τους αυξάνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι τα ανδρογόνα αυξάνουν την αιμοποίηση, αλλά και το παραγόμενο μονοξείδιο του άνθρακα (CO) δίνει ερέθισμα υποξαιμίας στους νεφρούς να παράγουν ερυθροποιητίνη (EPO).

Ο αυξημένος αιματοκρίτης ενός χρήστη αναβολικών και καπνιστή ταυτόχρονα εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, αφού η νικοτίνη προκαλεί συσσώρευση των αιμοπεταλίων (κύτταρα πηκτικότητας) αλλά και αποφρακτικού εγκεφαλικού.

Είναι δε γνωστό πως ο αυξημένος αιματοκρίτης αυξάνει το ιξώδες (γλοιότητα) του αίματος και το κάνει πιο παχύρευστο.
Ως εκ τούτου η καρδιά και κουράζεται περισσότερο, αλλά και το αίμα θρομβώνει ευκολότερα.

Πιστεύω ότι ο γιατρός και ο αθλητής που καπνίζουν είναι δύο φορές πιο ένοχοι από έναν κοινό πολίτη.

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ

Leave a Reply