qandaΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατρέ καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει εναλλακτικός αξιόπιστος τρόπος, προκειμένου να διαπιστώσουμε, αν μια αναβολική ουσία είναι γνήσια και αυθεντική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένας αξιόπιστος τρόπος προκειμένου να διαλευκάνεις αν στο σώμα σου έχεις τη σωστή ουσία, ή αν η ουσία είναι νοθευμένη, αποτελεί ο εργαστηριακός έλεγχος των οιστρογόνων βήτα οιστραδιόλης (Ε2) αλλά και της προλακτίνης (PRL).

Για παράδειγμα, αν κάποιος θεωρεί ότι χρησιμοποιεί μεθενολόνη (DHT παράγωγο) και έχει αυξημένη βήτα οιστραδιόλη, τότε είναι πολύ πιθανό, να έχει νοθευτεί η μεθενολόνη ή με τεστοστερόνη, είτε με μπολντενόνη, ουσίες που αρωματίζουν.
Στην περίπτωση που η ενέσιμη μορφή της στανοζολόλης αρωματίζει, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει νοθευτεί με υδατοδιαλυτή μορφή τεστοστερόνης.

Επίσης αν είναι αυξημένη και η προλακτίνη, τότε χρησιμοποιεί νανδρολόνη αντί της μεθενολόνης, κάτι πολύ σύνηθες αφού η παρασκευή της είναι κατά πολύ φθηνότερη.

Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι η μεθενολόνη να νοθεύεται με τη φθηνότερη νανδρολόνη, ή την μπολντενόνη οι οποίες αρωματίζουν, ενώ η οξανδρολόνη (DHT παράγωγο) με την μεθανδιενόνη, ή την οξυμεθολόνη, που επίσης αρωματίζουν.

Καταλαβαίνουμε συνεπώς πως πέραν της οικονομικής ζημιάς που υφίσταται κάποιος – αφού οι αρωματιζόμενες ενώσεις είναι κατά πολύ φθηνότερες για την παρασκευή τους, τη στιγμή που εμείς υποτίθεται πως έχουμε ακριβοπληρώσει τις μη αρωματιζόμενες- είναι και ότι το σώμα οδηγείται σε άλλη κατεύθυνση.

Ακόμη ένας αξιόπιστος τρόπος να συμπεράνουμε αν η τεστοστερόνη που χρησιμοποιούμε είναι γνήσια με σωστή αναγραφόμενη ποσότητα, είναι η μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης (TT), αλλά και των υποφυσιακών ορμονών LH,FSH.

Στην περίπτωση γνησιότητας η ολική ΤΤ πρέπει να έχει αυξηθεί τουλάχιστον πάνω από το διπλάσιο του ανώτερου φυσιολογικού, ενώ η ωχρινοτρόπος (LH) και θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) να βρίσκονται σε καταστολή (πολύ χαμηλές τιμές).

Σε αντίθετη περίπτωση που η τιμή της ολικής ΤΤ είναι εντός των φυσιολογικών ορίων και η υπόφυση μας δε βρίσκεται σε δευτεροπαθή υπογοναδισμό (χαμηλές τιμές FSH, LH), τότε η τεστοστερόνη που χρησιμοποιείται δεν είναι αυθεντική, ή τα mg που αναφέρει το σκεύασμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Leave a Reply