GTOULΗ μυοστατίνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, η οποία εκφράζεται κυρίως στο σκελετικό μυ αναστέλλοντας την ανάπτυξή του. Η αναστολή της δράσης της μυοστατίνης στους μυοβλάστες και στα δορυφορικά κύτταρα οδηγεί σε αυξημένο πολλαπλασιασμό τους και σημαντική μυϊκή ανάπτυξη. Παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή της μυοστατίνης είναι οι παρακάτω:

– Η έκφραση της μυοστατίνης μειώνεται σημαντικά (περίπου κατά 40%) μετά από προπόνηση αντιστάσεων υψηλού φορτίου (< 8 επαναλήψεις), ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι, η ένταση του προγράμματος με αντιστάσεις είναι ευθέως ανάλογη της ελάττωσης της μυοστατίνης.

– Η χαμηλής έντασης αεροβική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το ποσό της μυοστατίνης. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν τα επίπεδα μυοστατίνης μειώνονται, υπάρχει μια σημαντική αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Επειδή η ινσουλίνη είναι μια εξαιρετικά αναβολική ορμόνη, που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραστικά την πρωτεϊνική σύνθεση, το εύρημα αυτό αποτελεί πρόσθετο μηχανισμό με τον οποίο αναστολή της μυοστατίνης, θα μπορούσε να ενισχύσει τη μυϊκή ανάπτυξη.

– Η αυξητική ορμόνη (GH) αναστέλλει την έκφραση της μυοστατίνης.
Μελέτες υποστnρίζουν ότι οι αναβολικές επιδράσεις τnς GH στον μυ προέρχονται από έναν συνδυασμό της δράσης του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης (Igf-1) και της περιορισμένnς απελευθέρωσnς μυοστατίνnς.

– Εκτός από την προφανή λειτουργία της κρεατίνης ως πρωταρχικό μόριο αποθήκευσης της ενέργειας (ΑΤP) που χρησιμοποιείται από τα μυϊκά κύτταρα, η κρεατίνη έχει επίσης δειχθεί ότι συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη διεγείροντας την παραγωγή των μυϊκών πρωτεϊνών, όπως η μυοσίνη. Πρόσφατα, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κρεατίνης προκαλεί μείωση στα επίπεδα της μυοστατίνης στα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε σημαντική μυϊκή ανάπτυξη. Αν και οι ακριβείς μοριακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ κρεατίνης και μυοστατίνης δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές, η κρεατίνη αναγνωρίζεται ως εργογόνο συμπλήρωμα.

– Τα αμινοξέα και ειδικότερα η λευκίνη έχουν την ικανότητα να μειώνουν την έκφραση της μυοστατίνης στα μυϊκά κύτταρα.
Η λευκίνη ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή σε αυτά που δεν μπορεί να βιοσυνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να λαμβάνονται έτοιμα με την τροφή. Είναι αμινοξύ διακλαδισμένο και ανήκει στα bcaas, κατέχοντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αναλογικά από τα τρία (2-1-1). Είναι αντικαταβολική και σε μεγάλες δόσεις αναβολική. Έχει δεκαπλάσια θετική επίδραση όσον αφορά στην πρωτεϊνοσύνθεση σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα.
Τροφές πλούσιες σε λευκίνη είναι το ασπράδι αυγού, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι πρωτεΐνες σόγιας, το αποβουτυρωμένο γάλα.

– Η βιταμίνη D προάγει σε κυτταρικό επίπεδο την έκφραση της φολλιστατίνης, ενώ αναστέλλει την έκφραση της μυοστατίνης.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκφραση της μυοστατίνης ενεργοποιείται από τα γλυκοκορτικοειδή. Έχει αποδειχθεί in vitro ότι, η αύξηση της μυοστατίνης με αποτέλεσμα την μυϊκή ατροφία είναι δοσοεξαρτώμενη και χρονοεξαρτώμενη από τα γλυκοκορτικοειδή.

Συνεπώς διατροφή που περιέχει κρεατίνη, αμινοξέα, βιταμίνη D σε συνδυασμό με χαμηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση και προπόνηση αντιστάσεων υψηλού φορτίου συμβάλλουν στην αναστολή της μυοστατίνης και επομένως στη μέγιστη μυϊκή ανάπτυξη με το λιγότερο δυνατό λίπος.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ (ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ) ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΥΟΣΤΑΤΙΝΗΣ

Leave a Reply