Τα ανδρογόνα-αναβολικά στεροειδή (ΑΑΣ) μαζί με τη σωματοτροπίνη μπορούν να αποτελέσουν το ελιξίριο της νεότητας, όταν κάνουμε χρήση τους με λογική, σύνεση, μέτρο και φειδώ.
Οι αρθρώσεις πονούν λιγότερο, το μυϊκό σύστημα τονώνεται-κατ’επέκταση το σωματικό λίπος της κοιλιάς ελαττώνεται-το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό, η αυτοπεποίθηση αυξάνεται, όπως βελτιώνεται και η ερωτική επιθυμία-γενετήσια ορμή.

Τα κόκκαλα δυναμώνουν, η ανάρρωση από τραύματα επιταχύνεται. Οι ιστοί με την αυξητική ορμόνη ανανεώνονται, οι σύνδεσμοι δυναμώνουν, το δέρμα καθαρίζει. Όμως η αλόγιστη χρήση και χρόνια κατάχρηση τους, μπορεί να αποβεί μοιραία, ως ωρολογιακή βόμβα. Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, όγκος προστάτη, ψυχωτικές συμπεριφορές, διπολικότητα-μανιοκατάθλιψη, ακμή, στειρότητα, υπνική άπνοια, παραμόρφωση σκελετού, μεγαλοκαρδία, καρδιακή υπερτροφία, καρδιακή ανεπάρκεια, λευχαιμία, σακχαρώδης διαβήτης είναι σοβαρές επιπλοκές.

Τα ΑΑΣ δεν κατασκευάστηκαν για αθλητές, αλλά για συγκεκριμένες νόσους-ασθένειες-σύνδρομα. Όμως οι προπονητές και οι αθλητές-αθλούμενοι, εκμεταλλεύτηκαν τις παράπλευρες ιδιότητες τους σε σχέση με την αθλητική απόδοση και έκαναν εκτεταμένη χρήση τους σε δόσεις πολλαπλάσιες από τις θεραπευτικές των γιατρών.

Κάποτε τη δεκαετία του 90 στις Η.Π.Α. ένας ασκούμενος πήρε υπερβολική δόση από ένα συμπλήρωμα που είχε φυτική μορφή εφεδρίνης-τη λεγόμενη εφέδρα-mahuang. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει από καρδιακή ανακοπή. Το φάρμακο μπορεί να σώσει, αλλά και να γίνει και φαρμάκι. Μια ασπιρίνη θα σε σώσει από το έμφραγμα, αλλά δέκα ασπιρίνες θα σου προκαλέσουν γαστρορραγία. Όπως και μια παρακεταμόλη θα σε ανακουφίσει από την ημικρανία, αλλά δέκα θα σου προκαλέσουν φαρμακευτική ηπατίτιδα. «Παν μέτρον άριστον»-«μηδέν άγαν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο.

DOPING ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Leave a Reply