gt01Εάν έχω μετανιώσει για τη χρήση φαρμακοδιέγερσης που έκανα στο παρελθόν, είναι κυρίως για δύο λόγους, όπως ανέφερα και σε μια πρόσφατη συνέντευξη μου:
Επειδή τα φάρμακα μου κόστισαν σε θέματα υγείας, ψυχικής και σωματικής (αριστερή καρδιακή υπερτροφία, ενδομυϊκό απόστημα-νοσηλεία, καρδιακές αρρυθμίες-νοσηλεία, αφυδάτωση-νοσηλεία, φαρμακευτική ηπατίτιδα, αθηρωμάτωση-χρήση στατίνων, διπολική διαταραχή-ψυχοθεραπεία, υπογοναδισμός-ορμονική αποκατάσταση).

Επειδή τα ΑΑΣ και τα διεγερτικά μου κόστισαν σε ανθρώπινες σχέσεις με συγγενείς-οικογένεια , φίλους-συνάδελφους, σχέσεις-διαζύγιο. Έπρεπε να απομονωθώ από τους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα, προκειμένου να βελτιώσω τη σωματική μου εμφάνιση στη διάρκεια της προετοιμασίας για έναν αγώνα. Ξόδευα όλες μου τις οικονομίες στην αγορά φαρμάκων, συμπληρωμάτων, φαγητού, για μασάζ και έξοδα γυμναστηρίου. Ένιωθα όπως ένας τοξικομανής που απελπισμένα αναζητούσε τη δόση του, στην προσπάθεια του να νιώσει καλύτερα, να αποδώσει καλύτερα στο γυμναστήριο, αλλά ακόμη και στο κρεβάτι. Ενίοτε γινόμουν ψυχωτικός με παρερμηνείες, ως αποτέλεσμα των ισχυρών ανδρογόνων (φλουοξυμεστερόνης-τρενμπολόνης), αλλά και μανιοκαταθλιπτικός ως αποτέλεσμα της δράσης των αδρενεργικών διεγερτικών του ΚΝΣ (υδροχλωρική εφεδρίνη-υδροχλωρική κλενβουτερόλη). Η οργή μου ήταν τόσο ανεξέλεγκτη, που με οδηγούσε σε καταστροφές αντικειμένων και με έμπλεκε σε καυγάδες. Εν τέλη, λυπάμαι που απογοήτευσα κυρίως τους γονείς μου και τη σύζυγο μου.

Όταν η ορμονική αποθεραπεία έφτανε στο τέλος της, αντιμετώπισα αρκετές φορές βαριά καταθλιπτικά επεισόδια, τη στιγμή που η ζωή έμοιαζε άδεια δίχως όραμα, νόημα και αξία. Συναισθηματική αστάθεια και κυκλοθυμία αποτελούσαν συνήθη συμπτώματα. Δεδομένου ότι η σωματική διάπλαση δεν ήταν η βασική μου ασχολία, παρά ένα χόμπι, ήταν δύσκολο να αποδεχθώ πως η όμορφη περίοδος της φαρμακο-εξάρτησης έλαβε τέλος και έπρεπε να αφοσιωθώ στην ιατρική μου επιστήμη. Έπρεπε να πιεστώ προκειμένου να δώσω ένα γενναίο αγώνα με τους εσωτερικούς μου δαίμονες και να φτάσω στα άκρα κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης ουσιαστικά. Μακάρι να ήξερα τότε, αυτά που γνωρίζω τώρα, νόμιζα πως ήμουν ένας υπεράνθρωπος, κάποιος ξεχωριστός, με ιδιαίτερη εμφάνιση. Αλλά στην ουσία ήμουν απλά ένας εγωπαθής, νάρκισσος, αλαζόνας που προσπαθούσε να βρει αποδοχή και αναγνώριση μέσα από τις προσωπικές του ματαιοδοξίες και ανασφάλειες. Αναντίρρητα είχα το σύμπλεγμα του Άδωνη και τη σωματική δυσμορφία. Ήμουν ολοκληρωτικά εθισμένος στην εικόνα μου και τη γνώμη του περίγυρου μου για εμένα.

Στο αγωνιστικό bodybuilding υφίσταται το “νους ασθενής εν σώματι ασθενές” και με αυτό υποδηλώνω πως ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός. Αυτό είναι εξάλλου και το τίμημα για το όνειρο μιας ακραίας εικόνας που κάποιοι ονειρεύονται και κοπιάζουν. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, εκείνη που σπανιότατα αποκαλύπτεται και γίνεται συγκάλυψη της, απλούστατα διότι η αλήθεια πονά.
Αυτή είναι μια ειλικρινή εξομολόγηση ενός βετεράνου αγωνιστικού bodybuilder που θυσίασε πολλές παραμέτρους της ζωής του, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρα ζωής του. Τώρα πια όλη μου η πείρα και η γνώση εμπεριέχεται στο συγγραφικό μου έργο. Διάλεξα τη συγγραφή, προκειμένου να ενημερώσω τη νέα γενιά για τους ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία τους, μέσω της πρόληψης. Κυρίως να μην επαναλάβουν τα δικά μου λάθη, καθώς έχω πλέον ως ιατρός χρέος και αυξημένο μερίδιο ευθύνης κοινωνικής. Τουλάχιστον ο εκάστοτε ενήλικας υποψήφιος να αποφασίσει συνειδητά πλέον και υπεύθυνα για τις όποιες αποφάσεις του, γνωρίζοντας το κόστος αυτών για την επίτευξη των στόχων του. Φαντάζει άδικο να έρχεσαι στον κόσμο με ένα νεφρό, όμως είναι ανόητο και αυτοκτονικό συνάμα να καταλήγεις με ένα νεφρό, ως αποτέλεσμα της μισαλλοδοξίας σου και της ημιμάθειας σου, που πηγάζει από την άγνοια και τις λάθος επιλογές.

Το να παριστάνεις τον επιστήμονα στο διαδίκτυο και να μιλάς για φαρμακευτικές ουσίες τη στιγμή που δεν έχεις τελειώσει ούτε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πέρα από φαιδρό, καθιστά και κακουργηματική πράξη σύμφωνα με τον ιατρικό και ποινικό κώδικα.

Με τη σημερινή εξάπλωση του internet αρκετοί ψευδοπροφήτες τύπου bro science έχουν εξαπλωθεί και παρασύρουν αμαθείς και αδαείς απερίσκεπτους νεολαίους. Η γνώση είναι δύναμη, η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας, η άγνοια σκοτώνει, ενώ η πρόληψη σώζει ζωές. Η ιατρική επιστήμη δεν εξασκείται από το google και κάποια πράγματα απαιτούν βάσεις για να εμπεδωθούν. Η στυγνή απομνημόνευση κειμένων θα σε εκθέσει σε ανύποπτο χρόνο, ενώ θα βρίσκεσαι νομικά εκτεθειμένος σε περίπτωση κάθε απρόοπτου περί θέματος υγείας. Προσοχή που εμπιστεύεστε το πολυτιμότερο σας αγαθό.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Leave a Reply