dop1

Από μικρός στο σχολείο άκουγα ότι οι αθλητές παίρνουν απαγορευμένες ουσίες.
Δεν μπορούσα να καταλάβω όμως γιατί ένας αθλητής κάνει χρήση φαρμακευτικών ουσιών.
Αργότερα κατάλαβα πως η ντόπα δεν είναι τίποτε άλλο από θεραπευτική αγωγή σε κατάχρηση.
Το πεδίο αυτό με είχε συναρπάσει από φοιτητή.
Και όταν πήγα στο αγροτικό άρχισε ο πειραματισμός. Όταν κέρδισα τον πρώτο μου αγώνα, ήξερα μέσα που πως μια μέρα ήθελα να γίνω ο ιατρός του ελληνικού bodybuilding. Αργότερα πάντρεψα τη γνώση με την πείρα και έγινα συγγραφέας.
Ανάλογη πορεία με τη δική μου έχει ο Δρ Massimo Spattini στην Πάρμα της βόρειας Ιταλίας .
Αφού κέρδισε τον τίτλο του Μρ. Ιταλία στα υπέρβαρα, έγινε Αθλητίατρος και συγγραφέας.
Προσωπικός ιατρός και στενός φίλος του Fabio Canavaro, ιατρός του Silvio Berlusconi, είναι και δικός μου μέντορας.
Είναι πραγματικά σπάνιο να βρεις ιατρό που έκανε και κάνει χρήση και να έχει διακριθεί στο άθλημα. Στις ΗΠΑ ο Thomas O’Connor έκανε powerlifting, ενώ ο Rand Mc Clain που είναι ιατρός Olympians δεν υπήρξε αθλητής.
Υπάρχει κι η περίπτωση του Michael Scally. Ενδοκρινολόγος με σπουδές στο Harvard, υπήρξε αγωνιστικός. Όμως πριν δέκα χρόνια έκανε το λάθος να συνταγογραφεί ασύστολα ΑΑΣ σε αθλούμενους. Έγινε δίκη στο Houston και του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Για την υπεράσπισή του, έγραψε ίσως το πιο δύσκολα κατανοητό σύγγραμμα για ΑΑΣ, το οποίο συμπεριέλαβα στη βιβλιογραφία μου το 2018.
Από όλους αυτούς μόνο ο Μακ Κλέιν δεν έχει MD, αλλά είναι MS οστεοπαθητικός.
Στην Ελλάδα ιατρός που εκτεταμένα ασχολήθηκε με τη φαρμακοδιέγερση, ήταν ο Αθλητίατρος Σταύρος Χάντζος. Ανήσυχο πνεύμα και ειλικρινής, υποστήριξε πως όλοι στον πρωταθλητισμό που ξεπερνούν τα εγχώρια σύνορα, κάνουν χρήση. Πικραμένος ο ίδιος με τον αδερφό του πρωταθλητή Ελλάδος στα 10.000 μέτρα, που δεν έκανε χρήση και πήγε με το σταυρό στο χέρι. Όταν του τηλεφώνησα, μου έδωσε συγχαρητήρια και όταν συναντηθήκαμε μου αφιέρωσε το σύγγραμμα του. Ο ίδιος επιθυμούσε να μου παραδώσει τη σκυτάλη. Ήταν κατά του κρατικού ντόπινγκ τύπου ανατολικού μπλοκ. Δεν είχε θέμα με την προσωπική χρήση σε γυμναστήρια.
Ήταν γνώστης του θέματος από τις σπουδές του στην Ιταλία, όπου η ΕΠΟ και τα ΑΑΣ πήγαιναν σύννεφο σε ποδοσφαιριστές και ποδηλάτες. Εργάστηκε στην ΚΑΕ ΠΑΟ και στο κέντρο του ΟΑΚΑ.
Δεν θα μπορούσα να γίνω συνεχιστής του για ένα λόγο. Υπήρξα χρήστης προκειμένου να διακριθώ. Συνέχισα τη χρήση τεστοστερόνης μετά τη λήξη της καριέρας μου.
Δε θα μπορούσα ποτέ να το παίξω σταυροφόρος και επικριτής. Να φτύνω εκεί που κάποτε έτρωγα.
Δεν είμαι υποκριτής, αλλά ρεαλιστής. Ίσως ο μόνος ιατρός που ανοιχτά δηλώνει πως είναι πιο ρεαλιστικό να κάνεις συνετή χρήση με πρόληψη. Παρά να δαιμονοποιείς και να καταφεύγεις σε κυνήγι φαντασμάτων. Όσοι με αποκαλούν Δρ Ντόπα, δεν αντιλαμβάνονται πως σκοπός μου δεν είναι το ντοπάρισμα καθεαυτό. Αλλά πως να έχεις διάρκεια και μακροζωία. Που φαντάζει πιο κερδοφόρο όπως ένα αμάξι που κάνει τα σέρβις του και δουλεύει σαν καλολαδωμένη μηχανή.
Ο Δρ Hulk ήταν μια cult φιγούρα των Marvel που ήθελε να δείξει τη διχασμένη προσωπικότητα ενός επιστήμονα. Ιατρός ερευνητής το πρωί, μεταλλαγμένος bodybuilder το βράδυ που έπινε το μαγικό ζωμό του.
Ανέκαθεν ιατρική επιστήμη και υψηλός αθλητισμός πήγαιναν χέρι χέρι. Οι πρωταθλητές έχουν ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης για μέγιστη απόδοση και διάρκεια. Είναι κάτι συναρπαστικό που παραπέμπει σε εποχές ψυχρού πολέμου. Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες ντοπάρονταν, τρώγοντας το μέλανα ζωμό και τρώγοντας όρχεις ταύρου.
Στο ιατρείο μου έχουν έρθει πολλών αθλημάτων πρωταθλητές. Από bodybuilding, ποδηλασία, στίβο, πόλο, πάλη, άρση βαρών. Είχα την τύχη να συνομιλήσω με τους δύο κορυφαίους προπονητές που έβγαλε η χώρα και να τους χαρίσω βιβλία. Μέγιστη τιμή ήταν να συναντήσω τον κορυφαίο χημικό στον κόσμο. Όλα αυτά μου έδωσαν πείρα και άποψη που περνώ στα δικά μας παιδιά. Είναι συναρπαστικό το πεδίο αυτό, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω κάποιον που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το πόστο. Είναι βαρύ το φορτίο, ένας χώρος ανταγωνιστικός.
Όταν φύγω από τη ζωή, επιθυμώ να με θυμούνται ως κάποιον που αγάπησε το άθλημα και προσπάθησε να συμβάλει στην ενημέρωση και την πρόληψη. Να είναι οι αθλητές υγιείς ώστε να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα.
Η εισαγωγή των ιατρικών εξετάσεων αποτελεί μέγιστο βήμα και το έργο μου θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθά τις επόμενες γενιές.
Τιμή και δόξα σε όσους συναδέλφους προσπάθησαν να υπηρετήσουν τον αθλητισμό από το δικό τους πόστο. Κυρίως εκείνους τους ηρωικά μαχόμενους που κατανόησαν με ανοιχτή σκέψη τη χρήση ως προσωπική επιλογή. Γιατί είναι οξύμωρο ένας συνάδελφος να σου κάνει κήρυγμα περί ντόπας, όταν αυτός είναι το χείριστο παράδειγμα υγείας. Δυστυχώς ο ιατρικός χώρος δεν έχει αθλητική παιδεία και τον ξενίζει το όλο θέμα.
Το ντόπινγκ ως κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να απασχολεί τον κάθε ιατρό που καλείται να βοηθήσει. Εάν δε γνωρίζει και δεν επιθυμεί να επιμορφωθεί, ας αφήσει τόπο σε εκείνους που σκέφτονται χωρίς παρωπίδες. Όλη η κοινωνία ντοπάρεται καθημερινά, με καφέ, βιάγκρα, λεξοτανίλ, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, χασίσι, αλκοόλ. Γιατί θεωρείται κλεψιά όταν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει την αθλητική του απόδοση σε πλαίσια ερασιτεχνικά; Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες και να δούμε την πραγματικότητα χωρίς προκαταλήψεις.

ΔΡ ΝΤΟΠΑΣ…….Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ;

Leave a Reply