Η ορμονική αποκατάσταση είναι μια θεραπεία νόσου και όχι μια μόδα.
Έχω αποτρέψει μεσήλικες που ήθελαν να βελτιώσουν την τεστοστερόνη τους-μέσα στα φυσιολογικά ανώτερα όρια-αλλά δεν υπήρχε θέμα υπογοναδισμού (1ο παθή/2ο παθή).
Βέβαια, οι τιμές είναι και σχετικές, που σημαίνει πως για έναν σωματώδη αθλητή με έντονη ερωτική ζωή μια τιμή τεστοστερόνης στο 50%, ίσως να μην του έφτανε για τον τρόπο ζωής του.
Σε σχέση με κάποιον που δε σηκώνει βάρη και δεν έχει έντονη σεξουαλική ζωή.
Ο HPTA δηλαδή ο άξονας και η ενδογενή παραγωγή τεστοστερόνης είναι κάτι που ακολουθεί φθίνουσα πορεία ανάλογα και με τον τρόπο ζωής (ύπνος, άγχος, χρήση οποιοειδών, βαρβιτουρικών, κορτιζόνης, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης).
Εάν είναι ”ζωντανός” και ενεργός, είναι κρίμα να τον ”κλείσουμε”.
Η εξωγενής χρήση TRT σταματά τη δική μας παραγωγή, που λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα πορεία του ορμονικού συστήματος, δεν θα επανέλθει μετά τη διακοπή της χρήσης.
Δηλαδή η ορμονική αποκατάσταση πρέπει να είναι ισόβια και όχι περιστασιακή.
Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες υγείας θα πρέπει να παρακολουθούνται σε μια σταθερή περιοδικότητα μηνών. Οι δείκτες αυτοί είναι:
Η παραγωγή ερυθροκυττάρων, η μεγέθυνση του προστατικού αδένα, η ανδρογονικού τύπου αλωπεκίαση, η υπνική άπνοια, η σμίκρυνση των όρχεων, η υπογονιμότητα, η ελάττωση της λιπο-πρωτείνης υψηλής πυκνότητας, η αρωματοποίηση.
Βέβαια, ο υπογοναδισμός μπορεί να είναι οριακού τύπου (πρωτοπαθής), όπου εκεί δίνω μια ευκαιρία στον ασθενή να “σηκωθεί” και να επανέλθει ορμονικά με την ορμονική αποθεραπεία.
Που όμως αυτή η ενδεχόμενη ανάταση δεν ξέρουμε εάν θα είναι μόνιμη, ή προσωρινή.
Εκεί λοιπόν μπαίνει το δίλημμα και η υπεύθυνη απόφαση να ξεκινήσει η ορμονοαποκατάσταση για το υπόλοιπο της ζωής του.
Υπάρχει όμως και η γκρίζα πλευρά, όχι δηλαδή μόνο το άσπρο, ή το μαύρο.
Μπορούμε σε έναν φυσιολογικό άξονα να βελτιώσουμε κάποιες παραμέτρους με έντεχνο τρόπο και μια προσωρινή φαρμακευτική αγωγή, που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στον χρήστη.
Αυτές οι ρυθμίσεις με άλλα λόγια είναι σαν να ρυθμίζουμε κάποιους διακόπτες και ο άξονας γίνεται καλύτερος, χωρίς την εισαγωγή σε TRT/HRT.
Σίγουρα πολλοί θα νομίζουν ότι είναι τυχερός ένας που κάνει χρήση 100mg του μείζονος ανδρογόνου εβδομαδιαίως.
Αλλά σκεφτείτε πως αυτή η μικρή δόση δεν είναι τίποτε μπροστά στις μεγαδόσεις και τα γραμμάρια που καταχρώνται αγωνιστικοί, αλλά και όσοι επιθυμούν να φτιάξουν το σώμα τους.
Το TRT μιμείται την καθημερινή παραγωγή φυσικής τεστοστερόνης και κρατά τις τιμές μας σε εφηβικά επίπεδα.
Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν απαιτεί αιματολογική παρακολούθηση και χρήση κάποιων φαρμάκων σε σταθερή βάση (χοριακή γοναδοτροπίνη, αναστολείς αρωματάσης, DHEA, συνθετική DHT).
Συνεπώς έχει και κάποιο κόστος, αλλά κυρίως μια συνέπεια.
Να παίρνεις τα φάρμακα σου σε περίοδο ταξιδιών και διακοπών, ανεξάρτητα τι λέει η φίλη σου, ή το περιβάλλον σου.
Είναι σαν το διαβητικό ασθενή που μαθαίνει να ζει με την ινσουλίνη του.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ ΤΟ HRT;