gtoulΣας ευχαριστώ για τον χρόνο σας κ.Τουλιάτο, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη, αφού πολλοί από τους αναγνώστες μας είναι πολύ περίεργοι να μάθουν περισσότερα για εσάς. Άλλωστε δεν είναι σύνηθες, να εμφανίζεται ένας ιατρός από την Ελλάδα με τη σωματική διάπλαση ενός pro bodybuilder, ο οποίος είναι γνωστός για τις γνώσεις του αναφορικά με τη φαρμακοδιέγερση.

Γιώργος Τουλιάτος: Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Αν και ποτέ δεν έγινα επαγγελματίας bodybuilder, ήμουν ερασιτέχνης bodybuilder που κατάφερε να κερδίσει δύο φορές σε εγχώριες διοργανώσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος της οικογένειας Anabolic.org και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στον  William Llewellyn, συγγραφέα του ANABOLICS και ιδρυτή των Molecular Nutrition, Anabolic.org και ROIDTEST. Ήμουν ένας μεγάλος θαυμαστής του έργου του, από την εποχή που έκανα την ειδικότητά μου στην Ιατρική Βιοπαθολογία. Ο πρώτος μου μέντορας μου πρότεινε να μελετήσω το βιβλίο του William Llewellyn ANABOLICS, σχεδόν πριν από δέκα χρόνια. Ειλικρινά, ποτέ δεν είχα φαντασθεί τι μου επιφύλαξε η ζωή. Ότι σχεδόν μια δεκαετία αργότερα θα είχα το προνόμιο να είμαι συνεργάτης του! Ως εκ τούτου, αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι σε θέση εκπληρώσω αυτό το όνειρο μιας ζωής, αφού ο αθλητισμός ήταν το πάθος μου από τα πρώτα μου χρόνια.

 Είμαστε εξίσου ευτυχείς να σας έχουμε ως μέρος της οικογένειας Anabolic.org κ.Τουλιάτο. Μήπως το ενδιαφέρον σας για τη φαρμακοδιέγερση σας οδήγησε να σπουδάσετε Ιατρική και να ακολουθήσετε αυτή την πορεία; Στη διάρκεια των σπουδών, ποιος ήταν ο τομέας που σας συνάρπασε περισσότερο;

ΓT: Μεταξύ των ονείρων μου ως έφηβος, ήταν να γίνω επαγγελματίας αθλητής ή καθηγητής φυσικής αγωγής. Ωστόσο, το γεγονός ότι προερχόμουν από μια αστική ιατρική οικογένεια με οδήγησε προς την ειδικότητα της αθλητιατρικής και της λειτουργικής ανατομίας. Αυτό ήταν το αγαπημένο μου θέμα κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών μου χρόνων στην Ιατρική. Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της Μυολογίας, δηλαδή της ανατομίας των σκελετικών μυών και την ασκησεολογία στο bodybuilding.  Ως εκ τούτου, ήμουν σε θέση να κατανοήσω πώς λειτουργεί μια συγκεκριμένη άσκηση, γνωρίζοντας την ανατομία των μυών. Ο στίβος ήταν από τις πρώτες αγωνιστικές μου ενασχολήσεις και η άρση βαρών/bodybuilding έγινε αργότερα κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών μου χρόνων ως φοιτητής Ιατρικής. Στο στίβο ήμουν καλός κυρίως στο σπριντ και το άλμα εις μήκος, κάτι κοινό ανάμεσα στους αθλητές που αργότερα ασχολούνται με ασκήσεις αντιστάσεων/ελεύθερα βάρη, αφού περιλαμβάνουν το ίδιο είδος (ταχείας συστολής) μυϊκές ίνες. Έλαβα μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και κέρδισα πολλά μετάλλια μεταξύ 1982-1991 στο Κολλέγιο Αθηνών.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της προπαιδευτικής μου Ιατρικής εκπαίδευσης στη Βουδαπέστη (1991, Πανεπιστήμιο Semmelweiss), ξεκίνησα ασκήσεις με ελεύθερα βάρη/αντιστάσεις και συνειδητοποίησα ότι είχα τη δυνατότητα να κερδίζω μυϊκή μάζα αρκετά εύκολα. Θεωρώ ότι ο σωματότυπός  μου ήταν μεσο-ενδόμορφος. Εκείνη την εποχή, δεν είχα ιδέα για τη διατροφολογία ή τη χρήση συμπληρωμάτων. Ήμουν 18 ετών με ύψος 178 εκ και βάρος περίπου 77 κιλά. Η χρήση συμπληρωμάτων ήρθε αργότερα το 1997, με βασικές  ουσίες, όπως σκόνες πρωτεΐνης (τότε ο συνδυασμός γάλακτος και  αυγού ήταν ακόμα δημοφιλής), αμινοξέα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, HMB και μονοϋδρική  κρεατίνη. Θυμάμαι ότι τα συμπληρώματα ήταν πιο ακριβά τότε, σε σύγκριση με σήμερα. Θα πρέπει να αναφέρω ότι εξειδικευμένα συμπληρώματα νιτρικών δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα. Ωστόσο, τα θερμογόνα συμπληρώματα κυκλοφορούσαν νόμιμα και μάλιστα ήταν και πιο αποτελεσματικά από τα τρέχοντα,  λόγω της περιεκτικότητάς τους σε mahuang-ephedra.

Λίγο μετά την αποφοίτησή μου από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, το καλοκαίρι του 1999, εργάστηκα ως αγροτικός ιατρός στην Κεφαλονιά. Η περίοδος αυτή άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή μου προς την εκπλήρωση του ονείρου μου. Μεταξύ των στενότερων φίλων μου ήταν ένας βαθύς γνώστης της φαρμακοδιέγερσης, ο οποίος διέκρινε το  φυσικό ταλέντο μου και καλή συμμετρία που διέθετα. Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, γυμναζόμαστε μαζί, μιλούσαμε ατελείωτα για bodybuilding, ασκησεολογία, διατροφολογία και φαρμακοδιέγερση. Ανταλλάσαμε ακόμα και τα περιοδικά FLEX & MuscleMag, προσπαθώντας να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούσαμε. Θα πρέπει να σημειώσω ότι τότε δεν υπήρχε το Internet και η μόνη πηγή γνώσης ήταν το εγχειρίδιο του Dan Duchaine, πρωτοπόρος για την εποχή εκείνη. Όντας ειλικρινής, κατά τα πρώτα χρόνια δεν είχα καμία βασική γνώση σχετικά με τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, αλλά το γεγονός ότι ήμουν ιατρός, μου έδινε το πλεονέκτημα να μπορώ να κατανοήσω τη φυσιολογία και ενδοκρινολογία καλύτερα. Επίσης ως βιοπαθολόγος είχα τη δυνατότητα να ελέγχω το δικό μου βιοχημικό και ορμονικό προφίλ και να ερμηνεύω τις μεταβολές των δεικτών σε σχέση με τη φαρμακοδιέγερση. Έτσι συνειδητοποίησα στην πράξη πώς λειτουργούν τα φάρμακα και πώς τα συμπληρώματα και πως η δίαιτα και η άσκηση επηρεάζουν τα συστήματα του σώματος. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Μέσα από την παρατήρηση, το πείραμα, το διάβασμα και τις γνώσεις που απέκτησα έγραψα και τα τρία μου συγγράμματα μεταξύ 2012-2016.

Με τη φαρμακοδιέγερση ασχολήθηκα μετά την ολοκλήρωση της Ιατρικής μου εκπαίδευσης το 1999. Μπορούσα και να κρίνω καλύτερα και να κατανοήσω την έννοια της ιατρικής πρόληψης. Φυσικά, αυτό μπορεί να φανεί αντιφατικό σε κάποιους, όμως μερικές φορές δεν σκέφτεσαι ή λειτουργείς ως επιστήμονας. Το πάθος σου σε οδηγεί σε άλλο δρόμο, μακριά από την επιστημονική σου ιδιότητα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή για το «φαίνεσθαι», για λόγους αισθητικής, από  προσωπική ματαιοδοξία και εκείνων που τα χρησιμοποιούν για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στον αθλητισμό. Ο κύριος λόγος που άρχισα χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών και εργογόνων βοηθημάτων ήταν για να διακριθώ αγωνιστικά. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν σε ηλικία 26 ετών, ως αγροτικός ιατρός. Όταν πολλοί με ρωτούσαν,  πως είναι δυνατόν ένας ιατρός να κάνει χρήση φαρμακοδιέγερσης, εγώ έφερνα ως αντίστοιχα οξύμωρα παραδείγματα συναδέλφους μου με άλλες επιβλαβείς συνήθειες  (καπνός, αλκοόλ, πρόχειρο φαγητό, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας). Συγχρόνως είναι νόμιμη η συνταγογράφηση για συγκεκριμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, της οστεοπενίας, του υπογοναδισμού και της απώλεια μυϊκής μάζας. Φυσικά, τότε αισθανόμουν ισχυρός, ήμουν νεότερος και ομορφότερος, το μέλλον ήταν μπροστά μου και η ηλικία σύμμαχός μου. Ίσως να ήταν μέρος της αλαζονείας μου, έλλειψη εμπειρίας και άγνοια.

Περιγράψτε τη διαθεσιμότητα των αναβολικών στεροειδών στην Ελλάδα. Εδώ στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων είναι παράνομα και αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αληθές ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν φαρμακευτικά ποιοτικά σκευάσματα;

ΓT:  Αρκετά αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή και εργογόνα βοηθήματα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και η πλειοψηφία τους δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Ο νόμος είναι αρκετά «χαλαρός» στην Ελλάδα και το κύριο νομικό θέμα που αντιμετωπίζει κάποιος που ασχολείται με εμπορία μη φαρμακευτικών ουσιών είναι το αδίκημα της  φοροδιαφυγής. Γνωρίζω ότι η νομοθεσία στις ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή και εργογόνα βοηθήματα κατατάσσονται στην κατηγορία των ναρκωτικών (π.χ. διαζεπάμη, κωδεΐνη). Οι παρακάτω φαρμακευτικές ουσίες διατίθενται στα Ελληνικά φαρμακεία:

1) Testosterone Enanthate 250mg (Norma Hellas) 2) Testim gel (Ferring) 3) Decadurabolin 50mg (Organon) 4) Proviron tabs 25mg (Schering-Bayern) 5) Restadol caps 40mg (Organon) 6) Nolvadex tabs 10/20mg (AstraZeneca) 7) Pregnyl 1500/5000 iu (Organon) 8) Clomiphene citrate 50mg (Anfarm) 9) Spiropent 5mg/5ml (Boehringer Ingelheim) 10) Arimidex 1mg (AstraZeneca) 11) Femara 2.5mg (Novartis) 12) Aromasin 25mg (Pfizer) 13) Humulin N (Lilly) 14) Genotropin 16iu (Pfizer) 15) T3/T4 25mg (Unipharma) 16) Reductil 15mg (Abbott)

Ιατρική συνταγή είναι απαραίτητη για: νανδρολόνη, σωματοτροπίνη και αμφεταμίνες. Όλα τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Υπόψιν ότι πριν από το 2000, υπήρχαν επίσης διαθέσιμα τα Flouoxymesterone (Halotestin), Methenolone (Primobolan Depot) και νωρίτερα τα Oxymetholone (Anasterone), stanozolol (Winstrol).

 Εντυπωσιακό! Ας επιστρέψουμε τώρα στο αγωνιστικό bodybuilding. Ποιες είναι μερικές από τις πιο συναρπαστικές αναμνήσεις σας;

 ΓT: Όσον αφορά το αγωνιστικό bodybuilding, έχω συμμετάσχει σε 12 αγώνες. Ξεκίνησα το 2000 (26 ετών, 77 κιλά) και αγωνίστηκα μέχρι τα Masters το 2013 (40 ετών, 91 κιλά). Κέρδισα το 2000

1η θέση στην κατηγορία fitness, το 2009  1η θέση στα +85kg και 2η θέση στο γενικό.

Συναρπαστικές στιγμές ήταν η πρώτη μου νίκη, όταν πήρα το μικρόφωνο για να ευχαριστήσω ανθρώπους που με βοήθησαν. Επίσης εννέα χρόνια αργότερα (9/5/2009), που διπλασίασα τις νίκες μου.  Ήταν το comeback στην ηλικία των  35 ετών, μετά από 9 χρόνια αποχής. Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσω αθλητές δέκα χρόνια νεότερους από μένα. Πάντα ήμουν ειλικρινής για τη χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών  στο παρελθόν. Αυτό δεν έγινε για κουτσομπολιό, αλλά για να διαφωτίσει όσους αγνοούν ή κατέχουν εμπειρική και όχι επιστημονική γνώση. Κατέθεσα αλήθειες με ειλικρίνεια και χωρίς δισταγμό σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές, σε περιοδικά και ηλεκτρονικά έντυπα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ευγενικό εκ μέρους σας κ. Τουλιάτο. Στο σημείο αυτό, τι συμβουλές θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας, ώστε να προστατεύσουν όσο το δυνατόν την υγεία τους, ενώ κάνουν χρήση αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών και εργογόνων βοηθημάτων;

ΓT: Ως βιοπαθολόγος και πρώην χρήστης θεωρώ πρωταρχικής σημασίας τις συμβουλές ιατρικής πρόληψης. Οι  σωστές συνήθειες του τρόπου ζωής (αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, πρόχειρου φαγητού, τακτική αεροβική άσκηση, επαρκής νυκτερινός ύπνος) μαζί με υγιεινές επιλογές διατροφής και χρήση συμπληρωμάτων συμβάλλουν στη μακροζωία. Θα ήθελα να συστήσω άφθονο λευκό κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, σπόρους και φυτικές ίνες. Αποφυγή επιτραπέζιου αλατιού και ζάχαρης, τηγανητών τροφίμων, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων, trans και κορεσμένων λιπών, ανθρακούχων ποτών και γλουτένης. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς κανόνες ιατρικής πρόληψης που ένας χρήστης θα πρέπει να ακολουθήσει.

Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις – αιματολογικές και καρδιολογικές. Εάν χρησιμοποιεί 17 αλκαλιώμενα στεροειδή, καλό  είναι να τα λαμβάνει υπογλώσσια, ενώ αν χρησιμοποιεί ενέσιμα, να  φροντίζει να εναλλάσσει συχνά το σημείο ένεσης. Η χρήση των συμπληρωμάτων που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και την καλή  λειτουργία του ήπατος, όπως τα σκευάσματα Lipid και Liver Stabil της Molecular Nutrition είναι απαραίτητη. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός  με τα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, την ινσουλίνη και τα διουρητικά, αφού μπορούν να αποβούν μοιραία σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Η γνώση είναι δύναμη, ενώ η άγνοια είναι επικίνδυνη.

 Και τώρα για το τελευταίο ερώτημα και ένα που σίγουρα  πολλοί αναγνώστες θα ήθελαν να γνωρίζουν: Ποιος ήταν ένας «αγαπημένος» κύκλος αναβολικών; Είμαι περίεργος για τις ουσίες, τις δόσεις και τη διάρκεια.

ΓT: Έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε ενέσιμο σκεύασμα  και πολλές ουσίες από το στόμα. Τα μόνα «ισχυρά» σκευάσματα που δεν έχω δοκιμάσει ήταν το Μ3 (μεθυλτριενολόνη) και η THG (τετραϋδρογεστρινόνη). Η μεγαλύτερη κατάχρησή μου ήταν κατά τη διάρκεια της προαγωνιστικής μου προετοιμασίας: Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν έναν αγώνα μου έλαβα σε καθημερινή βάση 50mg φλουοξυμεστερόνη, 50mg οξανδρολόνη, 50mg στανοζολόλη, 50mg εξεμεστάνη,  100mg μεστερολόνη, 100 mg τεστοστερόνη, 100 mg τρενμπολόνη, μαζί με κλενβουτερόλη HCL, Τ3 και Τ4. Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της εξωαγωνιστικής περιόδου το 2012, για τέσσερις εβδομάδες το μέγιστο σε εβδομαδιαία βάση ήταν: 2000mg ενανθικής τεστοστερόνης, 1000mg δεκανοικής νανδρολόνης, 1000mg ενανθικής μεθενολόνης, 400mg Parabolan, 50mg μεθαντροστενολόνης, 100mg μεστερολόνης και 40mg ταμοξιφαίνης .

 Σας ευχαριστώ πολύ κ Τουλιάτο. Ήταν απολαυστική η συνέντευξη και ότι ακούσαμε από ένα από τα λαμπρότερα μυαλά του Anabolic.org. Έχετε απίστευτο επίπεδο ιατρικών γνώσεων σε συνδυασμό με προσωπική εμπειρία, διορατικότητα και ειλικρίνεια. Εγώ, όπως και οι υπόλοιποι αναγνώστες μας ανυπομονούμε για περισσότερα άρθρα σας στο άμεσο μέλλον!

ΓT: Ήταν χαρά μου που σας έδωσα αυτή την αποκλειστική συνέντευξη. Ανυπομονώ να μπορέσω να εκδώσω το νέο μου πνευματικό πόνημα στην αγορά των ΗΠΑ. Ενημερώνομαι, ανταλλάσω πολύτιμες πληροφορίες και αισθάνομαι ευλογημένος που επικοινωνώ και συνεργάζομαι με κάποια «υπέροχα» μυαλά. Με εκτίμηση, ΓNT.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ ΣΤΟΝ TIM ZAKOWSKI ΤΟΥ ANABOLIC.ORG

Leave a Reply