Προκειμένου να συντηρήσουμε τον μυϊκό ιστό και να αποφύγουμε την καχεξία,
η ορμονική αποκατάσταση είναι αναγκαία ώστε να υποστηρίξει τα επαρκή ορμονικά επίπεδα των ανδρογόνων και λοιπόν ορμονών.
Η ορμονική αποκατάσταση με τεστοστερόνη (Τ) εξασφαλίζει  ότι δεν υφίσταται  καταβολισμός από την περίσσεια κορτιζόλη, η οποία ανταγωνίζεται ως γνωστόν την τεστοστερόνη.

Μετά την ηλικία των σαράντα, τα ανδρογόνα φθίνουν και η ανδρόπαυση ισοδυναμεί με την κρίση της μέσης ηλικίας τον άντρα. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι άντρες αρχίζουν να παρατηρούν σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού νιώθοντας πιο αδύναμοι, καθώς οι μύες  τους συρρικνώνονται. Ο βασικός μεταβολισμός επιβραδύνεται. Αυτό εν τέλη στοιχίζει σε περίσσεια  σπλαχνικού λίπος το οποίο αυξάνεται οιστρογόνα, που  αποτελούν αρνητικό ερέθισμα στον υποθάλαμο για την  παραγωγή τεστοστερόνης, μέσω γοναδορελινης και ωχρινοτρόπου ορμόνης. Λιγότεροι μύες θα οδηγήσουν σε  ινσουλινο-αντίσταση, καθώς οι μύες αποτελούν το βασικό ενεργοβόρο ιστό  οι οποίοι οξειδώνουν  τη γλυκόζη. Αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε  διαβήτη  τύπου ΙΙ, δυσλιπιδαιμία  και καρδιαγγειακή νόσο. Η ικανότητα οξείδωσης του σπλαχνικού λίπους επιβραδύνεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Έχει υπολογιστεί ότι σε ηλικιωμένους άνδρες, η φυλοσύνδετη σφαιρίνη SHBG αυξάνει, συνεπώς ελαττώνεται η ελεύθερη βίο διαθέσιμη τεστοστερόνη
Επιπλέον ανδρογόνα όπως η διυδροξυτεστοστερόνη ( ΔΗΤ) και διυδροεπιανδροστερόνη (ΔΗΕΑ), οι  οποίες είναι μεταβολίτες της τεστοστερόνης, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση, γνωστική ικανότητα και  σεξουαλική επιθυμία. Η ΔΗΤ κάνει  το δέρμα του οσχέου πιο απαλό και μαλακώνει την επιδερμίδα με την παραγωγή σμήγματος, έτσι το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό. Η ΔΗΕΑ παράγεται  από τα επινεφρίδια και είναι ένα ανδρογόνο με πολλαπλές εφαρμογές στον οργανισμό, περιλαμβάνοντας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ θεωρείται ως η μητέρα όλων των στεροειδών ορμονών, ανδρογόνων και οιστρογόνων.
Η τεστοστερόνη συνθέτει μυϊκό ιστό, με το να αυξάνει την θετική ισορροπία αζώτου μέσω αφομοίωσης των ζωικών λευκωμάτων. Καθώς επίσης απελευθερώνει την αλδοστερόνη ,μία ορμόνη από από τους νεφρούς που είναι υπεύθυνη  για κατακράτηση νατρίου και κατά συνέπεια νερού. Κατ’ αυτό τον τρόπο το σαρκόπλασμα αυξάνει σε όγκο οι μύες φαίνονται πιο γεμάτοι  με σφρίγος, κάτι που  ισοδυναμεί με μεγαλύτερο αναβολισμό. Εκτός αυτού γνωρίζουμε ότι η σκελετικοί μύες αποτελούνται κατά 70% από νερό.
Παραταύτα, άλλες αντικαταβολικές και  αναβολικές ουσίες μπορούν να έχουν εφαρμογή στην ορμονική αποκατάσταση. Η  δεκανοική νανδρολόνη (ΔΝ) που είναι γνωστή και  ως Deca-Durabolin, αποτελεί  ένα φαρμακευτικό ανδρογόνο αναβολικό στεροειδές με εκτενή εφαρμογή στην ιατρική τον τελευταίο μισό αιώνα.


Έχει την ικανότητα να αναστρέφει την οστεοπόρωση και να επιταχύνει την πόρωση καταγμάτων, μέσω αύξησης της επαναπρόσληψης ασβεστίου από τα νεφρικά σωληνάρια. Κατά αυτό τον τρόπο αποβαίνει  ένα χρήσιμο εργαλείο κατά της οστεοπενίας και αυξάνει την οστική πυκνότητα. Επίσης έχει την ικανότητα να βελτιώνει την αντοχή μέσω αύξησης ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς. Αυτό αποτελούσε μία κλασσική εφαρμογή των αναβολικών, πριν ακόμη συντεθεί η ερυθροποιητίνη στο εργαστήριο. Η νανδρολόνη  είναι ένα ισχυρό αναβολικό μέσο που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να χτίζει ιστούς.
Η διαδικασία του αναβολισμού είναι χρήσιμη στην ιατρική σε συγκεκριμένα νοσήματα, όπως μετατραυματικό σύνδρομο, εγκαύματα, μυϊκή  καχεξία και ανάρρωση από μυϊκούς τραυματισμούς. Ο συνδετικός ιστός και οι μύες αποτελούνται από πρωτεΐνες και κατ επέκταση  αμινοξέα. Συνεπώς μέσω μίας δίαιτας υψηλή σε ζωική πρωτεΐνη ,μπορούμε να καταφέρουμε εξαιρετικά επίπεδα επούλωσης των ιστών. Καθώς οι μύες δυναμώνουν από ασκήσεις αντιστάσεων, τα κόκκαλα επίσης δυναμώνουν αφού προσφύονται οι μύες πάνω τους.
Είναι δεδομένη η αποτελεσματικότητα  των ασκήσεων με αντιστάσεις στις  μετά εμμηνοπαυσιακες  γυναίκες, ώστε να καταπολεμήσουν την οστεοπόρωση και να αποφύγουν τα  κατάγματα. Τέλος η ΔΝ έχει την ικανότητα μέσω αλδοστερόνης να κατακρατά νερό το οποίο δρα λιπαντικά στην αρθρική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικό και χρήσιμο σε αρθρίτιδες στην ωμική ζώνη και στον αγκώνα.
Συμπερασματικά μπορούμε να αντιληφθούμε την πληθώρα των πλεονεκτημάτων από ένα απλό στεροειδές με χαμηλή τοξικότητα στο ηπατικό παρέγχυμα και μικρή επίδραση στα λιπίδια. Επιπλέον η ΔΝ έχει χαμηλό ανδρονικό χαρακτήρα , κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλεί αρρενοποίηση τις γυναίκες, όπως για παράδειγμα υπερτρίχωση και ακμή.
Η αυξητική ορμόνη (ΑΟ) θεωρείται ως το ελιξίριο της νεότητας που δρα συνεργικά με την  τεστοστερόνη, τη νανδρολόνη και τις ΔΗΤ & ΔΗΕΑ  εναντίας στον καταβολισμό και την γήρανση.

Η αυξητική ορμόνη ή αλλιώς σωματοτροπίνη, υποστηρίζει τον αναβολισμό αυξάνοντας την σύνθεση του γενετικού υλικού DNA, μέσω του πεπτιδίου αυτής σωματομεδίνης, ή αλλιώς IGF1.Του οποίου τα επίπεδα φθίνουν στη μέση ηλικία και μετριούνται στον όρο του αίματος. Χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα, όπως επίσης και υψηλά επίπεδα ,τα οποία υποθετικά μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική διαφοροποίηση και εν δυνάμει ογκογένεση. Φυσιολογικά όμως επίπεδα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνοντας την σύνθεση κολλαγόνου συνδετικού ιστού, βελτιώνοντας την ποιότητα δέρματος, την ελαστικότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων, την καλύτερη υγεία των αρθρώσεων, τενόντων, συνδέσμων και αρθρικών επιφανειών. Αυτό γίνεται μέσω των χονδροβλαστών, που είναι τα πρόδρομα  κύτταρα που συνθέτουν συνδετικό ιστό. Η αυξητική ορμόνη επίσης οδηγεί στην  διαφοροποίηση των Β + Τ κυττάρων από το θύμο αδένα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανοσία του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Η αυξητική ορμόνη αυξάνει την πρωτεΐνη Κλωθώ,η οποία είναι συσχετισμένη με μακρύτερα τελομερή που συνδέονται  με  μακροβιότητα
Η  ΑΟ μαζί με  τις Τ, ΔΝ , ΔΗΤ, ΔΗΕΑ μπορούν να αποβούν ένα δυνατό συνδυασμό κατά του γήρατος και να ανατρέψουν την θνησιμότητα στην τρίτη ηλικία.

HRT ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Leave a Reply