platinumΗ φωσφατιδυλοσερίνη (PS) είναι ένα φυσικό φωσφολιπίδιο και είναι ένα απαραίτητο συστατικό της εσωτερικής μεμβράνης των κυττάρων.

Βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στις κυτταρικές μεμβράνες οργάνων με υψηλή μεταβολική δραστηριότητα, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, το ήπαρ, η καρδιά και οι σκελετικοί μυς.

Η PS βελτιώνει τη νευροενδοκρινολογική απάντηση του σώματος στην άσκηση και ειδικότερα αυξάνει το λόγο τεστοστερόνη/κορτιζόλη.

Σε μελέτες βρέθηκε ότι υγιείς άνδρες που έλαβαν 600 mg/μέρα PS για 10 ημέρες κατά τη διάρκεια άσκησης σε εργομετρικό ποδήλατο αυξανόμενης έντασης, είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και λιγότερη κορτιζόλη, από εκείνους που δεν είχαν λάβει.

Εκτός από την ελάττωση της απελευθέρωσης ACTH και συνεπώς της κορτιζόλης, η χορήγηση PS δεν επηρέασε την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαίωσαν παλαιότερα ευρήματα από τους ίδιους ερευνητές, που έδειχναν ότι μια μόνο ενδοφλέβια έγχυση PS αντιστάθμιζε την ενεργοποίηση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων από ένα στρεσογόνο ερέθισμα, όπως η άσκηση.

Η αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης μετά από χρήση PS οφείλεται στο γεγονός ότι η κορτιζολαιμία επηρεάζει αρνητικά την βιοσύνθεση της ανδρικής ορμόνης στους όρχεις.

Αθλητίατροι συχνά χρησιμοποιούν το λόγο τεστοστερόνης/κορτιζόλη, προκειμένου να υπολογίσουν το αναβολικό περιβάλλον ενός αθλητή και την ορμονική του ικανότητα στη δημιουργία μυϊκού ιστού.

Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιοι συμβουλεύουν τους αθλητές να κάνουν εκρηκτικές προπονήσεις με βάρη το απόγευμα.
Η κορτιζόλη και άλλες αντιδράσεις στο στρες είναι γνωστό, ότι δρουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν την καταστροφή ιστών, με αποτέλεσμα τον μυϊκό καταβολισμό .

Συνεπώς η PS μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλου στρες και έντονης προπόνησης.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Leave a Reply