Το ψωμί και γενικότερα όλα τα παράγωγα του αλευριού, είτε άσπρου-είτε μαύρου, δεν συνιστώνται στη δίαιτα.
Ο λόγος είναι ότι περιέχουν γλουτένη, ένα συστατικό του σιταριού το οποίο έχει την τάση να οιστρογονίζει το σώμα και να το κάνει να δείχνει πιο «μαλακό» με κατακρατήσεις υγρών.
Παρά το γεγονός ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι σύνθετος υδατάνθρακας με ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρέπει να αποφεύγεται και αντί αυτού να προτιμώνται αμυλώδεις υδατάνθρακες, όπως το καστανό-αναποφλοίωτο ρύζι και η ψητή πατάτα.
Τα μακαρόνια έχουν κι αυτά γλουτένη, συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται και φυσικά οι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι πέραν της μεταπροπονητικής αναπλήρωσης, θα πρέπει να μην καταναλώνονται, δεδομένου ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, μιας ορμόνης που προάγει τη λιπογένεση.