Δεδομένου ότι ο καρδιακός μυς περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες καρνιτίνης και λαμβάνοντας υπόψιν πως ο καρδιακός μυς χρησιμοποιεί ελεύθερα λιπαρά οξέα ως καύσιμο του, είναι εύλογο πως σε ελάττωση της συγκέντρωσης της, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά στο θέμα της συσταλτικότητας του (όγκος παλμού, κλάσμα εξώθησης) και του ρυθμού του.
Η χορήγηση της L-carnitine που αποτελεί την ελεύθερη και βιοδιαθέσιμη μορφή της, θα συντελέσει σε ομαλή λειτουργικότητα του μυοκαρδίου.
Είναι γνωστό ότι πολυβιταμίνες σχεδιασμένες για καρδιακή τόνωση και βέλτιστη υγεία είναι ενισχυμένες με το συνένζυμο Q10, αλλά και την L-carnitine.
Η προσφορά της στον σκελετικό μυ είναι ενεργειακή και στην παραγωγή έργο μέσω καύσης λιπαρών οξέων, αντί των υδατανθράκων.
Πρακτικά αποτελεί το κανάλι εισόδου των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο μιτοχόνδριο για την διαδικασία της βήτα οξείδωσης.
Εκεί βασίζεται και η θεωρία ότι αποτελεί λιποτροπικό συμπλήρωμα-όχι όμως θερμογεννητικό, που δεν επιδρά δηλαδή άμεσα στο βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος.