spiropentΑνήκει στην κατηγορία των β2 διεγερτών και είναι συμπαθητικομιμητικό με αδρενεργική δράση.

Χορηγείται σε βρογχικό άσθμα λόγω της ικανότητας της να προκαλεί βρογχοδιαστολή. Αυτό έχει ως συνέπεια την αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου από τους ιστούς, κάτι που αυξάνει τις καύσεις και την απόδοση.

Επίσης προκαλεί θετική ινότροπο δράση στον καρδιακό μυ, με ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχύπνοια, εφίδρωση, τρόμο χεριών, αϋπνία, ανησυχία.

Ως επιπλοκές –παρενέργειες έχει τα ισχαιμικά επεισόδια με την εκδήλωση στηθάγχης και τις αρρυθμίες με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Η μαρμαρυγή είναι μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας που σε έσχατες περιπτώσεις μπορεί να μεταπέσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή και ανακοπή καρδιάς. Επίσης μέσω της έντονης εφίδρωσης προκαλεί αφυδάτωση και υποκαλιαιμία, με αποτέλεσμα μυϊκούς σπασμούς-κράμπες.

Η χρόνια κατάχρηση της λόγω της αύξησης στη διαστολική πίεση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε υπερτροφία της αριστερής κοιλίας του μυοκαρδίου.

Η ικανότητα της στην τήξη του λίπους είναι εντυπωσιακή, ειδικά όταν συνδυάζεται με θυροξίνη. Το μειονέκτημα είναι η γρήγορη εξοικείωση των υποδοχέων, γι’ αυτό η χορήγηση της δεν θα πρέπει να είναι συνεχής, αλλά να διακόπτεται κάθε δυο μέρες και κάθε τρίτη μέρα να αυξάνεται κατά το ήμισυ η δόση, μέχρι να φτάσει κάποιος στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μεγίστη δοσολογία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80μg ημερησίως.

Ο χρόνος ημισείας ζωής της φτάνει τις 36 ώρες, συνεπώς έχει αρκετό χρόνο δράσης στο αίμα.

Στη χρήση της ένας άλλος τρόπος να ξεκλειδώσουμε την εξοικείωση των υποδοχέων, είναι η ουσία κετοτιφαίνιο σε μορφή ταμπλέτας ή σιροπιού (δίνεται σε αλλεργική ρινίτιδα-άσθμα). Η μορφή της σε χάπι είναι η πλέον διαδεδομένη.

Κυκλοφορεί επίσης σε σιρόπι, με το μειονέκτημα ότι έχει ζάχαρη. Τελευταία κυκλοφόρησε και σε ενέσιμη μορφή, η οποία χορηγείται υποδορίως, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας.

Καλό θα είναι να αποφεύγεται η λήψη της μετά το απόγευμα, γιατί προκαλεί αϋπνία.

Η χρήση κλενβουτερόλης γίνεται κάποιες φορές κατόπιν του κύκλου-post cycle therapy. Αυτό προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά ο μεταβολικός μας ρυθμός, όταν τα ανδρογόνα θα αποχωρήσουν και οι καύσεις θα ελαττωθούν.

Επίσης η υδροχλωρική κλενβουτερόλη έχει θετική επίδραση στην αύξηση της θυροξίνης και της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και ως εκ τούτου του βασικού μεταβολισμού (BMR).

Τέλος μέσω αναστολής της φλοιοτρόπου ορμόνης (ACTH) συμβάλλει στην ελάττωση της καταβολικής κορτιζόλης κατά τη διάρκεια ενός PCT.

Η συνδυασμένη χρήση της κλενβουτερόλης και των AAΣ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας ειδικά σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος νεφρικού νοσήματος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η νεφρική βιοψία μπορεί να αποκαλύψει νεφροσκλήρυνση με έντονες αποφρακτικές αλλοιώσεις των προσπειραματικών αγγείων, υπερτασικής μορφής αγγειακές βλάβες, γενικευμένη σπειραματοσκλήρυνση και διάχυτη χρόνια διάμεση σωληναριακή βλάβη.

Κι αυτό γιατί οι β-διεγέρτες (κλενβουτερόλη), ή η εφεδρίνη μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας νεφρικής βλάβης λόγω αγγειοσύσπασης των νεφρικών αγγείων.

Η ουσία σαλβουταμόλη (β2- διεγέρτης) που κυκλοφορεί σε μορφή spray αποτελεί εναλλακτική λύση και είναι ιδανική για λίγο πριν τον αγώνα, βοηθώντας σε καλύτερη αναπνοή.

Είναι αποτελεσματικότερη στις ασθματικές κρίσεις έχοντας βραδύτερο χρόνο ημισείας ζωής και εξίσου ικανή στη λιπόλυση.

ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗ ΚΛΕΝΒΟΥΤΕΡΟΛΗ (Clenbuterol HCL)

Leave a Reply