ph1Σε βάθος χρόνου οι χρήστες σωματοτροπίνης παρουσιάζουν μόνιμη-μη αναστρέψιμη πάχυνση των ανώτερων αεραγωγών (φάρυγγα, λάρυγγα και επιγλωττίδας) με αποτέλεσμα την μερική απόφραξη τους και τη δημιουργία του φαινομένου της υπνικής άπνοιας η οποία συνοδεύεται από φαινόμενα ροχαλητού και αφύπνισης από τον ύπνο.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται εφόσον οι τραχηλικοί μύες είναι υπερανεπτυγμένοι.

Ο χρήστης ξυπνά συχνά με πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, μνήμης και δυσθυμία προερχόμενες από την υπερκαπνία που προκαλείται από τον υποαερισμό και τη χαμηλή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Οι χρήστες σωματοτροπίνης και ΑΑΣ που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος (>100kg) και μεγάλη περίμετρο αυχένα (>40cm) παρουσιάζουν το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας, κατά το οποίο ροχαλίζουν στον ύπνο τους και ξυπνούν βίαια-απότομα.

Το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ο φάρυγγας-ανώτερη αναπνευστική οδός έχει υποστεί υπερτροφία

1) από την ανάπλαση των μαλακών μορίων-ιστών λόγω της αυξητικής ορμόνης και
2) από την έντονη μυϊκή ανάπτυξη των αυχενικών (τραπεζοειδής) και παράπλευρων τραχηλικών μυών (στερνοκλειδομαστοειδής).

Επίσης η επιγλωττίδα χαλαρώνει κατά το βραδυνό ύπνο εξαιτίας της δράσης του παρασυμπαθητικού (κατευναστικού) ΚΝΣ και ως αποτέλεσμα προκαλείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Κατά την πρωινή έγερση οι χρήστες-αθλητές ξυπνούν με κεφαλαλγία, δυσθυμία και κατά τη διάρκεια της ημέρας παραπονούνται για υπνηλία και απώλεια βραχείας μνήμης.

 

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΣΕ BODYBUILDERS

Leave a Reply