Sports DrinksΤα ισοτονικά ροφήματα αποσκοπούν στην γρήγορη ενυδάτωση και αποκατάσταση ενέργειας και έχουν περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες-σάκχαρα γύρω στο 5-8%,δηλαδή 5-8 gr μαλτοδεξτρίνης, γλυκόζης, δεξτρόζης και φρουκτόζης στα 100ml, δηλαδή 20-32 θερμίδες.

Η ωσμωτικότητα των ισοτονικών ροφημάτων έχει ίδια συγκέντρωση ηλεκτρολυτών (Κ,Να,Ca,Mg,Cl) και υδατανθράκων με εκείνη των σωματικών υγρών και αποσκοπεί στην ταχεία διέλευση από τη γαστρική κοιλότητα και απορρόφηση από το λεπτό έντερο. Αντιθέτως οι φυσικοί χυμοί που έχουν περιεκτικότητα σε φρουκτόζη 10-15% δεν είναι ιδανικοί για ταχεία ενυδάτωση, αφού το υπέρτονο «βαρύ» περιεχόμενο τους με την υψηλή ωσμωτικότητα καθυστερεί την απομάκρυνση του από το στομάχι.

Το μεταλλικό νερό είναι ιδανικό για σωματική δραστηριότητα μέχρι μια ώρα.

Όταν όμως η θερμοκρασία είναι >30’C σε συνδυασμό με υγρασία και έντονη μυϊκή δραστηριότητα, τότε το ποσό θερμότητας που αποβάλλεται από το σώμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου και η εφίδρωση που στην ουσία αποτελεί θερμορυθμιστικό μηχανισμό μέσω της εξάτμισης της από την επιδερμίδα.

Το παράδοξο είναι ότι στην αφυδάτωση ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να ιδρώσει το ίδιο αποτελεσματικά και επιταχύνεται η θερμοπληξία.

Η προσθήκη νατρίου στα ισοτονικά έχει διπλό ρόλο,
1) αναπληρώνει το νάτριο που χάνεται με το ιδρώτα (NaCl) και
2) σε αναγκάζει να πίνεις λίγο παραπάνω αυξάνοντας το αίσθημα της δίψας, κατά τον ίδιο τρόπο που δρουν και τα αλμυρά snacks.

Επίσης αποκαθιστά την υπογκαιμία που οδηγεί σε υπόταση, αλλά και αποτρέπει το επικίνδυνο φαινόμενο της δηλητηρίασης από νερό, που στην παθοφυσιολογία ορίζεται ως υπονατριαμική αφυδάτωση

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Leave a Reply