SYNDROME_gtoulΤο περιβόητο ‘’roid rage’’ (androgen emotional toxicity syndrome) είναι το αποτέλεσμα της κατάχρησης των αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών (ΑΑΣ) στη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Είναι μια κατάσταση, η οποία μπορεί να γίνει χρόνια και να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς του αθλητή στο κοινωνικό περιβάλλον.
Πέραν του ότι συχνά είσαι παρεξηγημένος για τη σωματική σου εμφάνιση – καθότι ξεφεύγεις πολύ από το μέσο όρο – η δίαιτα σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχική κόπωση, δημιουργούν έναν εκρηκτικό χαρακτήρα, ο οποίος με τη συνδρομή των φαρμάκων πολλές φορές ξεφεύγει, χάνοντας τον έλεγχο.

Είναι γνωστό ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει υποδοχείς ανδρογόνων.
Συνεπώς κάποια πολύ ανδρογονικά ΑΑΣ που έχουν την τάση να δίνουν δύναμη, να καίνε λίπος και να σκληραίνουν το σώμα, μοιραία και αναπόφευκτα να είναι νευροτοξικά.
– Η τρενμπολόνη (500) και η φλουοξυμεστερόνη (800) αποτελούν τις χειρότερες επιλογές για τη τοξικότητα στο νευρικό σύστημα με αύξηση της επιθετικότητα ενός αθλητή.
Έχει αποδειχθεί πειραματικά στο εργαστήριο, πως μετά από έκθεση σε μεγάλες δόσεις ΑΑΣ οι νευρικές συνάψεις μεταφέρουν πολύ γρηγορότερα τα ερεθίσματα, κάτι που αντανακλά άμεσα στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη.
Επίσης ο μεταβολισμός του γλουταμινικού οξέος είναι υψηλότερος, κάτι που συνδέεται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία.
– Παρόλ’ αυτά, η ανδρογονική ιδιότητα ενός ΑΑΣ δεν είναι αποκλειστικός παράγοντας για τη νευροτοξικότητα που προκαλεί.
Έτσι λοιπόν, η νανδρολόνη με σχετικά χαμηλό ανδρογονικό δείκτη έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με μεταβολές της συμπεριφοράς, σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας (>200mg/15 μέρες).
Ως γνωστόν η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται ιατρογενώς σε οστεοπενία και οστεοπόρωση σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες.
– Επιπλέον έχει παρατηρηθεί αυξημένο οξειδωτικό στρες σε εγκεφαλικούς νευρώνες, κάτι που ενδέχεται να σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του ΚΝΣ (διπολική διαταραχή-συναισθηματική αστάθεια, κυκλοθυμία).
Προφανώς η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι ευθέως ανάλογη της χρονικής διάρκειας χρήσης , της δοσολογίας αυτής, αλλά και του γενετικού υπόβαθρου του χρήστη.
– Σε μαγνητικές τομογραφίες ατόμων που έκαναν παρατεταμένη χρήση τρενμπολόνης, διαπιστώθηκε ότι ο ιππόκαμπος και τα αμύγδαλα, περιοχές που ανήκουν στο περίφημο μεταιχμιακό σύστημα του μεσεγκέφαλου, ήταν διογκωμένα.
Η συγκεκριμένη αυτή περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.
Παρατηρήθηκε ότι υπήρχε αυξημένη εναπόθεση τρεμπολόνης στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, γεγονός που προκαλεί απόπτωση, δηλαδή εκφύλιση των νευρώνων.
Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη ουσία παίζει πρώτιστο ρόλο στην εκφύλιση του μεταιχμιακού συστήματος.
Επίσης έχουν αναφερθεί και μεμονωμένα περιστατικά με απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης .

Η τεστοστερόνη από την άλλη πλευρά είναι μια φυσική και όχι συνθετική ορμόνη, που ο οργανισμός παράγει σε καθημερινή βάση από τα κύτταρα Leyden των όρχεων.
Διαφορετικοί εστέρες όπως ο δικανοικός, ο ενανθικός, ο σιπιονικός, ή ο προπιονικός χρησιμοποιούνται για τη λεγόμενη ορμονική αποκατάσταση κατά την ανδρόπαυση.
Η χρήση του μείζονος ανδρογόνου σε ανδροπαυσιακούς μεσήλικες απέδωσε ως μείζον αντικαταθλιπτικό, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση-μέσω αυξημένης ερωτικής διάθεσης, της καύσης του σπλαχνικού λίπους, της αύξηση της μυϊκότητας και δύναμης αλλά και της βελτίωσης της μνήμης και της διάθεσης (μέσω παραγόμενων οιστρογόνων-ως γνωστόν ο εγκεφαλικός ιστός συνδέεται στο μεταβολισμό της αρωματάσης).
Επιπρόσθετα καταπολεμάται η αναιμία, η σαρκοπενία, η οστεοπενία, η κόπωση, ελαττώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνεται η οστική πυκνότητα και η παραγωγή ερυθροκυττάρων.
Διαταραχές στο νευρικό σύστημα και την ψυχική σφαίρα δεν παρουσιάζονται σε όσους υποβάλλονται στη σωστή δοσολογία, που δεν ξεπερνά τα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.
Συγκεντρώσεις της τεστοστερόνης ανώτερων των φυσιολογικών επιπέδων έχουν συσχετισθεί με μεταβολές της συμπεριφοράς και επεισόδια οργής, επιθετικότητας και θυμού.

Η τωρινή βιβλιογραφία και πειραματική έρευνα πάνω στις ψυχιατρικές επιπτώσεις των ΑΑΣ δείχνουν μια αυξημένη εγκεφαλική εγρήγορση κατά τη χρήση, ενώ περιγράφονται και επεισόδια αγχώδους διαταραχής, αϋπνίας, επιθετικότητας, ευερεθιστότητας, νευρώσεων, υπομανίας, μανιακών επεισοδίων, διπολικότητας, κατάθλιψης, συναισθηματικής αστάθειας, μέχρι και ακραίες ψυχωσικές συμπεριφορές με παρερμηνείες, συνειρμούς-ιδέες αναφοράς και ιδεοληψίες.
Οι χρόνιοι χρήστες ΑΑΣ που κάνουν χρήση φαρμακοδιέγερσης για αγωνιστικούς κυρίως σκοπούς – και λιγότερο για καλλωπιστικούς- τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές ουσίες ταυτόχρονα, τόσο ενέσιμες όσο και από το στόμα.

depression_gtoul

Το πιο ουσιώδες όμως θα ήταν, να διερευνηθεί το ψυχιατρικό υπόβαθρο και η δομή της προσωπικότητας αυτών των ατόμων και εάν η φαρμακοδιέγερση ήταν αυτή που πυροδότησε τη συγκεκριμένη αποκλίνουσα συμπεριφορά.
Αναντίρρητα η γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό και περιβάλλον καθώς και ο τρόπος ζωής (χρήση ναρκωτικών, ψυχοτρόπων διεγερτικών και αλκοόλ, κακό ωράριο ύπνου) συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Καταλήγουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι, κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σ’ έναν κύκλο, γεγονός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
γενετικό υπόβαθρο, χαρακτήρα, οικογενειακό περιβάλλον, παιδεία, αγωγή, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, τρόπο ζωής
και όχι μόνο από τα φάρμακα.

Κάποια ΑΑΣ όπως η μεθανδιενόνη είναι εθιστικά, διότι αρωματίζουν.
Η οιστρογονοποίηση είναι ένα περιβάλλον αλληλένδετο με τη σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς.
Αυτός είναι ο λόγος που το χάπι dianabol δίνει την αίσθηση της ευτυχίας σε έναν bodybuilder.
Άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα που δρουν διεγερτικά συμπαθητικομιμητικά στο ΚΝΣ, όπως η υδροχλωρική εφεδρίνη, η υδροχλωρική κλενβουτερόλη, οι μεθυλοξανθίνες-κατεχίνες και οι εθιστικές αμφεταμίνες αφήνουν ένα έντονο αίσθημα εξάρτησης μόλις διακοπεί η χρήση τους.
Συμπτώματα κατατονίας και υπνηλίας είναι εμφανή στο ΚΝΣ, ύστερα από μια έντονη περίοδο διέγερσής του.
Τέλος, μια άλλη κατηγορία παυσίπονων, τα οποιοειδή είναι λίαν επικίνδυνα και εθιστικά. Κωδεΐνη, μορφίνη και ηρωίνη αποτελούν συγγενείς ουσίες, που αρκετοί επαγγελματίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν προκειμένου να κατευνάζουν τους μυοσκελετικούς πόνους και την διέγερση του ΚΝΣ.
Ο κίνδυνος εξάρτησης μεγάλος και ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παράλυσης του αναπνευστικού κέντρου στον προμήκη μυελό.
To ενέσιμο φάρμακο Nubein ήταν υπεύθυνο για το θάνατο του ‘’Quadzilla’’, Paul Demayo στην ηλικία των 38 ετών.
Από ανάλογο θάνατο κατέληξαν οι Heath Ledger, Michael Jackson.
Οι περιπτώσεις O J Simpron (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), Graig Titus (bodybuilding) & Oscar Pistorius (στίβος) μπορεί να αφορούσαν επαγγελματίες αθλητές διαφορετικών αγωνισμάτων, επομένως εδώ καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι μόνο οι «τεράστιοι» μπορεί να παρουσιάσουν αποκλίνουσα συμπεριφορά.

ANDROGEN EMOTIONAL TOXICITY SYNDROME

Leave a Reply

%d bloggers like this: